Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a Városháza tér szabadtéri kiállításán láthatók, amit ezzel egyidejűleg egy kamarakiállítás egészít ki.

Michael von Graffenried 2021 júliusa és decembere között Magyarországon tartózkodott, hogy elkészítse az ország embereiről szóló, A magyarok című sorozatát. A svájci Landis & Gyr Alapítvány művészeti rezidenciaprogramjával javarészt Budapesten tartózkodott, de lehetősége nyílt az ország számos pontjára eljutni. Nagyméretű panorámaképeit a szabad ég alatt, a Városháza parkban és a Bárczy István utcai kamarakiállításon mutatják be a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Michael von Graffenried 1957-ben született Bernben. 1978-tól fotóriporterként kezdett dolgozni, számos kiadvánnyal járta be a világot. Ma már hosszabb távú projekteken dolgozik, különböző hordozókat használva, például kültéri hirdetőtáblákat vagy filmeket. Mohammed Soudanival közösen készített Háború képek nélkül című dokumentumfilmjét 2002-ben, a Locarnói Filmfesztiválon mutatták be. Számos kiállítása volt szerte Svájcban és Franciaországban, valamint New Yorkban, Algériában, Hongkongban és Bejrútban is.

Képei a svájci Fotográfiai Alapítvány, a lausanne-i Musée de l’Elysée, a párizsi Bibliothèque Nationale és számos más jelentős európai gyűjtemény állandó gyűjteményében megtalálhatók. Munkái több könyvben jelentek meg, például a Szudán, egy elfelejtett háború (Benteli, 1995), a Meztelenül a Paradicsomban (Dewi Lewis, 1996), az Algéria belsejében (Aperture, 1998) vagy a Cocainelove (Benteli, 2005) és a Mi városunk (Steidl, 2021) című könyvekben. Michael von Graffenried 2006-ban megkapta a francia Légion d’Honneur Chevalier des Arts et Lettres címet, 2010-ben pedig a Német Fotográfiai Társaság Dr. Erich Salomon-díját. René Burri és Robert Frank után ő a harmadik svájci, aki ezt a díjat megkapta.

A kiállítás megnyitója április 29-én lesz.

Fotók: Michael von Graffenried