Háromrészes természettudományos oktató- és ismeretterjesztő kisfilmsorozat készült a Mecsek-hegység földtanáról a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

A „pte1367” nevű YouTube-csatornán angol és magyar nyelven elérhető filmek az EDUC Európai Egyetemi Szövetség  – nyolc európai egyetem együttműködésével indított közös, angol nyelvű oktatási platform – keretein belül készültek el.

A PTE saját médiuma, az UnivTV és Bujtor László docens együttműködésében készült, egyenként negyedórás epizódok a legújabb kutatási adatokra támaszkodva mutatják be a Mecsek-hegység jura-kréta kori geológiai kifejlődéseit, a hegység páratlan földtani értékeit.

A kisfilmek üledékképződési, vulkanikus, eróziós folyamatok bemutatásával, valamint kőzetminták segítségével mutatják be a nézőknek a Pécs környéki területen 130–160 millió évvel ezelőtt zajló folyamatokat, amelyek még akkor történtek, amikor a Mecsek-hegység helyén szubtrópusi óceán hullámzott.

A sorozat kitekint a geológián túl a hidrológiai, geomorfológiai, régészeti és paleontológiai érdekességekre, melyek a Mecsek-hegységet európai értelemben is fontos és érdekes kutatási területté teszik – hívták fel a figyelmet az egyetem közleményében.

Nyitókép: részlet a kisfilmből. Forrás: YouTube/pte1367