Damon Albarn, a brit popzene elmúlt harminc évének egyik kulcsfigurája hazánkban is bemutatja legújabb, Izland ihlette művét. A Blur és a Gorillaz énekesét intim térben látni kivételes esemény, úgy meg különösen, hogy a 2020 májusi premierturné tizenkét állomása közül a Müpa-koncert lesz a második − és az egyetlen − nem nyugat-európai!

Damon Albarn vitathatatlanul a modern könnyűzene egyik legjelentősebb alakja: a Blur élén megalkotta a brit gitárpop egyik legizgalmasabb életművét, a Gorillazzal a 21. századi színes popzenének szabott új utat, a The Good, The Bad & The Queen és a Rocket Juice & The Moon szupergrupok élén pedig bátran keresztezett stílusokat. Az afrikai zene inspirációját, kölcsönhatásait számos remek lemezen, nagyszerű projekttel bemutatta már (Mali Music, Kinshasa One Two, Africa Express).

2014-es szólóalbuma (Everyday Robots) a személyességén túl 21. századi problémákon filozofál − például azon, hogy merre tart az emberiség, vagy a természet és a technika ellentétességén. Emellett színpadi műveire is érdemes odafigyelni: a Monkey: Journey To The West egy klasszikus kínai történet megzenésítése, a Dr Dee pedig egy brit opera. Albarnt régóta inspirálja Izland − ő szerezte a 101 Reykjavík filmzenéjét is − , The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows című legújabb alkotását is „spirituális otthona” ihlette: az idő múlása, a természet sérülékenysége.