Schwechtje Mihály kreatív dokumentumfilmje az emberkereskedelmi maffia áldozatairól szól.

A filmet egy eldugott magyarországi településen forgatták, ahol Toszeczky Renáta, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa dolgozik egy védett házban. Több mint két éven át követték szakmai munkáját, ahogy három, korábban az emberkereskedelem áldozatává vált nőt segít, miközben a saját életét is próbálja egyenesbe hozni.

Védelem alatt 2020-ban készült el, és még abban az évben elnyerte az online megrendezett Verzió filmfesztivál legjobb magyar filmjének járó díjat. Az alkotók a járványidőszakban feltorlódott magyar filmbemutatók sokasága miatt a mozipremier elhalasztása mellett döntöttek. A Védelem alatt így szeptember 8-ától lesz látható az artmozik műsorán.

A film arról szól, hogyan másszunk ki a gödörből, hogyan tudunk továbblépni, miközben félünk, bizonytalankodunk vagy éppen felelősséget hárítunk.

A Védelem alatt egy a többségi társadalom számára ismeretlen világot és élethelyzetet mutat be.

A filmben három egykori prostituáltat ismerünk meg, akik egyedül nevelik gyermekeiket, és a Renáta által üzemeltetett védett házból fokozatosan kiköltözve építenék ki a saját egzisztenciájukat.

A társadalomba való visszailleszkedés csepppet sem könnyű számukra. Az anyagi nehézségből és a képzettség hiányából fakadó problémák mellett az önállóságot újra megtanulni nem könnyű a rabszolga-mentalitás elsajátítása után, és ha valaki készen is áll az új életre, a környezete előítéletessége bármikor az útjába állhat. A traumákat szintén nem lehet szőnyeg alá söpörni: értelemszerűen teljesen máshogy viszonyul saját magához és a többi emberhez egy olyan nő, akit gyerekként szexuálisan bántalmazott az egyik családtagja vagy az őt prostitúcióra kényszerítő párja mindig verés után közölte vele, hogy így szereti a legjobban – írja a Filmtett.

Védelem alatt Schwechtje második egész estés filmje: 2018-ban a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :)-ban dolgozta fel az internetes zaklatás jelenségét.

Fotók forrása: Schwechtje.com