fbpx

A négy elem mesél az örök változásról

A Deák17 Galéria új, REFLEX című kiállítása november 12. és december 17. között látogatható.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria REFLEX című csoportos kiállításának alkotói egy olyan „időzónává” alakítják a galéria terét, melyben a látogató a saját megfigyelési tempójában haladva, a kiállítás nyitvatartási ideje alatt akár többször is visszatérve figyelheti meg és követheti nyomon az idő és az adott fény-tér-viszonyok által (át)alakuló munkákat. A különböző technikákkal készülő, a múló pillanatok és a világot felépítő négy őselem által inspirált alkotások a látogatók figyelmét az érzéki tapasztalásra, a lassú megfigyelésre és a létezés időbeli dimenzióira irányítják.

Az arisztotelészi négy elemhez − a tűzhöz, a vízhez, a levegőhöz és a földhöz − kultúrákon átívelően számos mágikus hiedelem és tudományos elképzelés kapcsolódik. A csoportos kiállítás installációi a szubjektív érzékelés éteri közegébe, örök változásban létező fény- és hangterekbe invitálnak, ahol univerzális jellegük révén az elemekkel való közvetlen találkozás poétikus élményét, csendes elmélyedést, az intenzív figyelem örömét kínálják.

Benczúr Emese villódzó időlenyomata teljességében csak néhány napig lesz látható. Glow up című fényfelirata az elhalványuló emlékeinket állítja középpontba. Vass Csenge, Barna Nóra és Mákó Rozi futurisztikus matériákból építkező URFORM performansz-installációja a tűz ősenergiáját vizualizálva invitál experimentális térfelefedezésre. Koronczi Endre Ploubuter Park / Adultusspiritus, 11111217 interaktív szélinstallációja testetlen lényként kel életre a kiállítótérben. Tóth Ákos Gutter I. mixed media munkájának jégtömbeleme a látogatók szeme előtt semmisül majd meg. Mátrai Erik és Gryllus Ábris neoncsövekre és hangokra komponált audiovizuális installációjában végtelen körforgásban, fodrozódó folyamként reagál egymásra a hang és a fény. Matók Zsuzsi eat-art objektjei és csendéletei pedig olyan organikus elemekből állnak, melyek bár ehetőek maradnak, az idő múlásával mégis minduntalan változtatják alakjukat és állagukat.

A tárlat témájához kapcsolódik a Deák17 Galéria fiatalokat célzó, Fakultatív fénytanórák című ismeretterjesztő videósorozata, amely a kortárs művészet és a természettudomány kapcsolatát mutatja be fizikai kísérleteken és képzőművészeti alkotásokon keresztül. Közérthetően és érdekesen, akár iskolai tanórákhoz is felhasználhatóan. A sorozat eddigi négy epizódja a Galéria honlapján és YouTube-csatornáján érhető el.

A rovat további cikkei