A Néprajzi Múzeum interaktív néprajzi pavilonja a Petőfi Kulturális Program részeként járja az országot.

nepi-turelemuveg.jpg
Fotó: Néprajzi Múzeum

Az installáció egy szabadtéren, tereken, udvarokon felállítható interaktív építmény, amely a türelemüveghez kapcsolódva négy néprajzi témakört, a viselet és motívum, foglalkozás, egyház és játék fogalmát, jelentéseit elemzi. Formája, mérete és izgalmas belső kiképzése által élményszerűen, játékosan biztosítja az önálló és a csoportos ismeretszerzést, rendhagyó eszközökkel segíti a megismerést, népszerűsíti a kulturális értékeket, és segít a lokális közösségi identitás erősítésében.

A türelemüveg egy szűk nyakú üvegpalackban elhelyezett, fából vagy csontból faragott ábrázolás. A pavilonban megtalálható játékok a türelemüveg készítése során felmerülő megküzdési módokon és érzéseken alapszanak, mindemellett számos türelemüveggel kapcsolatos információval is szolgálnak a látogató számára. A játékok adta kísérletezés, kreativitás és türelem mellett az átlátszó fólián való ki- és betekintés, valamint a pavilonban lévő együttlét egy metafora, melynek köszönhetően egy türelemüvegben érezheti magát a látogató.

A népi türelemüvegen innen és túl április 22. és 28. között Veresegyházon, május 6. és 12. között Kiskunmajsán, május 27. és június 2. között Jákon látható.