Fabricius Gábor többek között Velencében, Karlovy Vary-ban és Hágában díjazott nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot decembertől már a Netflix repertoárjában is megtekinthető.

A kritikusok és a közönség is elismerően fogadta a 2021 őszén bemutatott filmet, ami egy 1980-as évekbeli magyar underground zenekar karizmatikus frontembere, Frank harcát mutatja be a szocialista rezsim elnyomásával szemben. A főszereplőt követve a néző betekintést nyer a késő Kádár-korszak vasfüggöny mögötti világa politikai pszichiátriájának titkokkal átszőtt, kínzásokkal teli, eddig a közvélemény által szinte teljesen ismeretlen világába.

A filmet legutóbb New Yorkba, az Amerikai Pszichológiai Társaság éves kongresszusára hívták meg vitaindítóként, ahol a szakma elitje beszélgetett a diktatúrák pszichére gyakorolt hatásáról a vetítést követően a rendezővel.

„Az Eltörölni Frankot alapvetően egy fesztiválfilm, ami elsősorban ezzel a közeggel rezonál, de nagyon örülök, hogy most, hogy a Netflix magyar kínálatába is bekerült, újabb nézőkhöz juthat el” – fogalmazott Fabricius Gábor.

Az Eltörölni Frankot főszerepét Fuchs Benjámin alakítja, akit Filo művésznéven ismer a magyar underground zenei közönség. Benjámin mellett a több nemzetközi elismeréssel díjazott színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjjal elismert Waskovics Andrea is fontos szerepeket alakítanak. Mellékszerepekben olyan kiválóságok köszönnek vissza, mint Bánsági Ildikó, Lénárt István, Székely B. Miklós, Frenák Pál, Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Otherside Stories gyártásában született meg. A film a magyarországi mozikba 2021. október 7-én került a Mozinet Kft. forgalmazásában, a Netflixen a magyar felhasználók pedig december 1-jétől láthatják.

Nyitókép: Otherside Stories