Megnyílt a legendás témát feldolgozó, A Nibelungok kincse – képzelt régészeti feltárás az esztergomi vár nagytermében című különleges irodalmi-régészeti-képzőművészeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában.

A Nibelung-ének 1200 körül születhetett a mai Ausztria vagy Bajorország területén, szerzője ismeretlen. Két részből áll, amelyből az első egy mindent és mindenkit – sárkányt, óriásokat, hadseregeket – legyőző, varázslatos tárgyakat birtokló, legendás kincset megszerző, de mégsem halhatatlan hős, Siegfried tetteiről, majd meggyilkolásáról szól. A második rész Siegfried özvegyének, Kriemhildnek a gyilkosságot megtorló bosszúját meséli el. A bosszú egy végső összecsapásba, egy hatalmas mészárlásba torkollik, ahol a regényben szereplő burgundok és hunok, a nyugati és a keleti világ pusztítja el egymást.

A végső összecsapás jelenetei a regény szerint Esztergomban, az esztergomi vár nagytermében játszódnak. A kiállítás egyik különlegessége, hogy épp ott építették fel, ahol a regény utolsó jelenetei játszódnak, ahol maga az esemény történt.

A Nibelung-énekhez Genia Chef, Németországban élő orosz festő egy majd 300 darabból álló képsorozatot készített. Ezeket a képeket a Nibelung-úton, a Rajna és a Duna folyók mentén eddig tíz európai múzeumban, galériában mutatták be. Ezek a képek alkotják a most megnyílt kiállítás alapját, és képaláírásként a Nibelung-ének kapcsolódó versszakai olvashatók.

A Nibelung-ének nem történelemkönyv, bár benne a névtelen szerző saját korának lovagi világát rajzolja meg. Ahhoz, hogy a látogató el tudja képzelni, milyen volt az élet az esztergomi vár kápolnájában, lakótornyában vagy a Szent István teremben, el kell olvasnia a művet.

A kiállítás megvalósításakor a kurátorok elképzeltek egy ásatást is, hogy mit találnának, ha a nagyteremben leírt végső összecsapás jelenetei tényleg megtörténtek volna. A regény versszakai, a festő képei maguk is régészeti leletekké váltak. De ez természetesen csak elképzelés, játék, amit a látogató is végigjátszhat. 

A megnyitón köszöntőt mondott dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese és dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere. A Nibelung-éneket a vendégeknek Genia Chef festő és Márton László, a Nibelung-ének magyar fordításának készítője mutatta be. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható.