A Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar meghirdette hagyományos budapesti bérletes évadát, amelynek során szeptembertől kéthavonta összesen öt koncertet ad a pécsi zenekar a Müpában.

A mecsekaljai muzsikusok már több mint két évtizede lépnek fel évről évre a Müpában az évadonként öt koncertet kínáló bérletsorozattal. A szeptemberben induló, Ott van címet viselő új sorozat keretében olyan vendégművészekkel dolgozik együtt a zenekar, mint Jennifer Pike, Leo McFall, Balázs János, Kelemen Barnabás, Varga Gilbert, Héja Domonkos, Gérard Korsten és Valentine Michaud.

A szeptemberi nyitókoncerten, amelyen Leo McFall brit karmester vezényel, Bartók Béla Táncszvitjét, Max Bruch I. (g-moll) hegedűversenyét és Rachmaninov III. szimfóniáját adja elő a zenekar Jennifer Pike hegedűművész közreműködésével.


6422e7d6d472bf729b720856.jpg
Leo McFall brit karmester. Fotó: Benjamin Ealovega

A sorozat második, Bogányi Tibor vezényletével zajló novemberi koncertje Dohnányi Ünnepi nyitányával kezdődik, majd Rachmaninov III. zongoraversenye csendül fel Balázs János közreműködésével, míg Camille Saint-Saëns III. szimfóniájában Kovács Szilárd Ferenc orgonistának jut a főszerep.

Januárban Varga Gilbert tartja majd a karmesteri pálcát a Müpa színpadán,

a muzsikusok pedig vezényletével Giuseppe Verdi A végzet hatalma nyitányát, Richard Strauss Imígyen szóla Zarathustra című művét és Niccolo Paganini I. hegedűversenyét adják elő, utóbbi szólistája Kelemen Barnabás hegedűművész lesz.

A zenekar márciusi – Héja Domonkos dirigálta – fellépésén Janáček Sinfoniettája és Glazunov Szaxofonversenye csendül fel. Utóbbi, ritkán hallható concerto előadója Valentine Michaud művésznő lesz. A koncertet Sosztakovics XII. szimfóniája zárja.

A koncertsorozat utolsó, májusban esedékes hangversenyén Ludwig van Beethoven I. és IX. szimfóniáját adja elő a zenekar Gérard Korsten vezényletével.

A koncert szólistái Pasztircsák Polina, Gál Erika, Brickner Szabolcs és Cser Krisztián lesznek, míg kórusként a Magyar Rádió Énekkara működik közre. Az érdeklődők már meghosszabbíthatják, illetve megvásárolhatják bérleteiket az ősszel induló sorozatra, amelyre a 6 és 18 év közötti fiatalok díjmentes bérletet igényelhetnek az együttestől.

A koncertekről bővebben a zenekar honlapján, a pfz.hu oldalon lehet olvasni.

Nyitókép: a PFZ meghívott vendégművésze, Valentine Michaud szaxofonművész. Fotó: Fred Merz Lundi