fbpx

A Pannon Filharmonikusoknak a Musikvereinban indul sorozata

A harmadik főváros meghódítására készül az együttes.

A Pannon Filharmonikusok október 31-én a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást. A hazai együttesek közül a Pannon Filharmonikusoknak Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével sikerül elsőként a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre. Európa kulturális fővárosa és Magyarország fővárosa után az együttes a zene fővárosának közönsége előtt méretteti meg magát. A pécsi székhelyű szimfonikus együttes mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen művészeti társulata, melyet a nemzetközi elismerés igazol. A berlini Philharmonie nagytermében is bemutatkozott zenekar első bécsi koncertjét már az idei évadban követi egy újabb, majd három évadon át kettő-kettő. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel, a műsoron magyar és finn művek is szerepelnek.

A Panon Filharmonikusok az egyetlen nem fővárosi együttes Magyarországon, amely több mint 15 éve sikeres bérletsorozatot tart fenn a Müpában. A zenekar a szakmai megmérettetésen túl a jelenlétével annak bizonyítására tett sikeres kísérletet, hogy a zenei minőség vonzza a közönséget, és nem számít, hogy hol van az előadó hivatalos székhelye. A pécsi Kodály Központ rezidens zenekara az elmúlt években számos rangos európai koncertteremben fellépett Zürichtől a bécsi Konzerthauson át Berlinig. E fellépések mind ez idáig úgynevezett zenekari turnék keretében zajlottak.

Valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében, hogy 2021 októbere és 2023 júniusa között összesen hat alkalommal léphet fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozat keretében. Ahogy azt a sorozat vezetője elmondta, a meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.

„Számos példa látható arra, hogy zenekarok promóciós céllal kibérelnek egy-egy termet, hogy elmondhassák, hogy felléptek ott. A termek elképesztő áraikkal korlátozzák azok számát, akik ezt meg tudják tenni, de mégis van erre gyakorlat. A Pannon Filharmonikusok büszke arra, hogy kizárólag szakmai reputációjának köszönhetően felkérést kapott a bécsi komolyzenei élet egyik legrégebb óta futó sorozatába a világ egyik legrangosabb koncerttermébe, a Musikvereinba” – mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

A Kodály Központ rezidens zenekarának fővárosi jelenléte és korábbi nemzetközi turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni e hazai felismerés nemzetközi elismerése. Az október 31-i koncerten elhangzó műsor szintén a zenekar és karmestere nemzetközi beágyazódását tükrözi. Wolfgang Amadeus Mozart Szabadkőműves gyászzenéje, Richard Strauss Négy utolsó éneke után a finn Jean Sibelius VII. szimfóniája, végül pedig az idén 210 éves magyar származású zeneszerző, Liszt Ferenc Les Préludes című műve hangzik el.

Bogányi Tibor
Fotó: Dékány Zsolt

„Minden komolyzenével foglalkozó előadó gyerekkori álma, hogy egyszer az aranyteremben játszhasson. Kiváltság ott lenni, annak a teremnek a karmesteri pódiumán. Személyesen engem négy koncertre kértek fel, melyből külön megtiszteltetés számomra, hogy évadonként két alkalommal a saját zenekarommal, a Pannon Filharmonikusokkal is felléphetek. A közös munka eredményeként méltóvá váltunk arra, hogy a bécsi közönségnek örömet szerezzünk a zenénkkel” – mondta Bogányi Tibor vezető karmester.

Az októberi fellépést a 2021/2022-as évad májusában újabb koncert követi, melyen Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma.

A nyitóképen a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központban. Fotó: Dékány Zsolt

A rovat további cikkei