A pécsi képzőművészet branddé válása és nemzetközi értékű kiállítások bemutatása is szerepel a Pécsi Galéria és az m21 Galéria tervei között.

Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére, ezt erősíti az önálló divízió létrehozása és két idehaza és külföldön is elismert kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt munkája is.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a ZsÖK Galéria Divízió megalakulásáról. Az új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy markáns arculatot kapjanak a kiállítóhelyek és új lehetőségeket teremtsen a helyi művészeknek. Cél továbbá a pécsi alkotók külföldi bemutatkozásának menedzselése, valamint hazai és nemzetközi együttműködési rendszerek kialakítása is. Ebben közreműködnek majd az m21 Galéria művészeti tanácsadói: Kozma Zsolt független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője (Brüsszel) és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője. A két tapasztalt, nemzetközileg is ismert és elismert kurátor immár a 2021-es koncepción is dolgozik, amely egyik kiemelkedő eseménye a ’80-as évek undergroundját és a második nyilvánosság művészetét bemutató kiállítás lesz.

Az m21 Galéria idei kiállításai különleges programokat ígérnek. A pécsi-baranyai képzőművészeti élet 124 helyi alkotójának munkájából látható tárlat Pinczehelyi Sándor rendezésében március 22-ig.

Április 9-től két hónapig Fusz György keramikusművész egyéni kiállítása látható majd.

Június végétől a Magyar az űrben (munkacím) kiállítást rendezik meg. Több mint száz, olyan magyar képzőművészeti alkotásból mutatnak be válogatást, amelyek témája a világűr.

Novemberben a Pécsi Fotóhónap rendezvényeit mutatják be az m21 Galériában és a Martyn Galériában egyará. Ennek kiemelkedő eseménye Lucien és Rudolf Hervé kiállítása, valamint az Országos Fotótárlat és Árverés.

A Pécsi Galéria és az m21 a tárlatok mellett különböző célcsoportoknak és korosztályoknak szóló programokat is kínál majd. Tervezik jövőre a francia street art művész, Atlas kiállítását, valamint a budapesti Deák 17 Galéria a gördeszka kultúra történetét, pécsi jelenét és múltját is felvonultató Az utca nem játszótér című utazó tárlatát is.

18 éven felülieknek szól április közepétől a Pécsi Galériában Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szőllősi Géza közös kiállítása, A test ördöge, amely a test, az anyag és a lélek, a szellem kettősségeit és ellentéteit leplezi le.

Március elejétől Keresztes Zoltán pécsi születésű fotóművész, pszichiáter Utak című tárlata látható itt, ősszel pedig a pécsi Tűzoltó-műterem alkotói mutatkoznak be legfrissebb munkáikkal.

„A Pécsi Galéria több mint 40 éve létezik, önmagában is brand már régóta. Mi ezt szeretnénk feléleszteni, folytatni mind a két nagy és a két kisebb kiállítótér összehangolt működésével” – fogalmazott Fekete Vali. „Ezért a divízió célja, hogy jól megkülönböztethető karaktere legyen egy-egy kiállítótérnek.”

A Széchenyi téri Pécsi Galériában többnyire a pécsi, illetve Pécshez valamilyen formában kötődő nagyobb, valamint korábbi hagyományokat követve kisebb országos kiállítások jelennek majd meg.

Több információ itt érhető el.