Cél, hogy Pécs újra felkerüljön Európa kulturális térképére, ezt erősíti az önálló divízió létrehozása és két idehaza és külföldön is elismert kurátor, Kozma Zsolt és Petrányi Zsolt munkája is.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján számolt be a ZsÖK Galéria Divízió megalakulásáról. Az új egység Fekete Vali vizuális művészeti vezetésével azon dolgozik, hogy markáns arculatot kapjanak a kiállítóhelyek és új lehetőségeket teremtsen a helyi művészeknek. Cél továbbá a pécsi alkotók külföldi bemutatkozásának menedzselése, valamint hazai és nemzetközi együttműködési rendszerek kialakítása is. Ebben közreműködnek majd az m21 Galéria művészeti tanácsadói: Kozma Zsolt független kurátor, az Inda Galéria művészeti vezetője (Brüsszel) és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria kortárs gyűjteményének főosztályvezetője. A két tapasztalt, nemzetközileg is ismert és elismert kurátor immár a 2021-es koncepción is dolgozik, amely egyik kiemelkedő eseménye a ’80-as évek undergroundját és a második nyilvánosság művészetét bemutató kiállítás lesz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az m21 Galéria idei kiállításai különleges programokat ígérnek. A pécsi-baranyai képzőművészeti élet 124 helyi alkotójának munkájából látható tárlat Pinczehelyi Sándor rendezésében március 22-ig.

Április 9-től két hónapig Fusz György keramikusművész egyéni kiállítása látható majd.

Június végétől a Magyar az űrben (munkacím) kiállítást rendezik meg. Több mint száz, olyan magyar képzőművészeti alkotásból mutatnak be válogatást, amelyek témája a világűr.

Novemberben a Pécsi Fotóhónap rendezvényeit mutatják be az m21 Galériában és a Martyn Galériában egyará. Ennek kiemelkedő eseménye Lucien és Rudolf Hervé kiállítása, valamint az Országos Fotótárlat és Árverés.

A Pécsi Galéria és az m21 a tárlatok mellett különböző célcsoportoknak és korosztályoknak szóló programokat is kínál majd. Tervezik jövőre a francia street art művész, Atlas kiállítását, valamint a budapesti Deák 17 Galéria a gördeszka kultúra történetét, pécsi jelenét és múltját is felvonultató Az utca nem játszótér című utazó tárlatát is.

18 éven felülieknek szól április közepétől a Pécsi Galériában Győrffy László, Kis Róka Csaba és Szőllősi Géza közös kiállítása, A test ördöge, amely a test, az anyag és a lélek, a szellem kettősségeit és ellentéteit leplezi le.

Március elejétől Keresztes Zoltán pécsi születésű fotóművész, pszichiáter Utak című tárlata látható itt, ősszel pedig a pécsi Tűzoltó-műterem alkotói mutatkoznak be legfrissebb munkáikkal.


A 124 baranyai alkotó munkáiból válogató tárlat az m21 Galériában
Fotó: Tóth László

„A Pécsi Galéria több mint 40 éve létezik, önmagában is brand már régóta. Mi ezt szeretnénk feléleszteni, folytatni mind a két nagy és a két kisebb kiállítótér összehangolt működésével” – fogalmazott Fekete Vali. „Ezért a divízió célja, hogy jól megkülönböztethető karaktere legyen egy-egy kiállítótérnek.”

A Széchenyi téri Pécsi Galériában többnyire a pécsi, illetve Pécshez valamilyen formában kötődő nagyobb, valamint korábbi hagyományokat követve kisebb országos kiállítások jelennek majd meg.

Több információ itt érhető el.