Lovasi András, Parti Nagy Lajos, Kocsis Gergely és a Zsolnay Fényfesztivál is képviseli Pécset április 26. és 28. között a Magyar Zene Háza Város a Házban sorozatában.

Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál. Fotó: ZSÖK

A Magyar Zene Háza két éve futó programsorozata a gazdag zenei és kulturális élettel rendelkező vidéki városok számára nyit lehetőséget arra, hogy bemutassák kiemelkedő együtteseiket, művészeti fesztiváljaikat, feltörekvő tehetségeiket. Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után ezúttal Pécs város zenei életét ismerheti meg a Zene Háza közönsége.

A pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. Az április 26. és 28. között zajló programsorozatban a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdómvetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig széles a műfaji paletta.

A Város a Házban első napján az ország egyik leglátványosabb rendezvényeként számon tartott Zsolnay Fényfesztivál világát idézik meg a Hangdóm programjai. A Bóbita Bábszínház gondoskodik a családi programról, majd egyszerű áramköri elemekből készíthetnek az érdeklődők elektronikai eszközöket, ezt követően pedig elektronikus zenei improvizációt hallgathat a közönség. A napot Lovasi András koncertje zárja, a minimál hangszerelés azonban kiegészül egy kórussal, és Tövisházi Ambrus is közreműködik az esten.

A hétvége második napja összművészeti programokkal telik, ahol Pécs gazdag zenei és szépirodalmi örökségét mutatják be. A zeneművek megszólaltatásában közreműködik a Pannon Filharmonikusok szólamvezetőiből alakult Eozin Vonósnégyes, valamint két pécsi születésű, Junior Prima díjas fiatal tehetség, Megyimórecz Ildikó szoprán és Balogh Ádám zongoraművész. A zeneművek mellett az egyik legjelentősebb kortárs költő, az egykori pécsi diák, Parti Nagy Lajos olvas fel verseiből, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László műveit pedig Kocsis Gergely színművész tolmácsolja.

A részletes program itt található.