fbpx

A Rackákkal zárja workshopját a bluegrass szakértője, Raymond McLain

Népzenei alkotói és zeneipari műhelymunkát tartott a héten Raymond McLain, a Morehead State University és az East Tennessee State University korábbi tanszékvezetője. A zenészek az amerikai zeneipar múltjáról és jelenéről, színpadi előadásról és hangrögzítési technikákról is tanulhattak.

2022-ben a Petőfi Kulturális Ügynökség pályázatot hirdetett fiatal népzenészek számára. Ennek keretében a nyertesek ösztöndíjasként tanulhattak és tanulhatnak az amerikai East Tennesse State University és a Morehead State University népzenei tanszékén. A külföldön töltött időszak alatt lehetőséget kapnak egy magyar népzenei album összeállítására és felvételére is.

Az ösztöndíjprogram egyik állomásaként érkezett Raymond McLain Magyarországra, aki egész életét az amerikai népzene tanulmányozásának, őrzésének és a hagyományok továbbörökítésének szentelte.

Az Appalache-hegység bluegrass-zenéjének szakértőjeként és művelőjeként zenekarával, a The McLain Family Banddel 1968 óta számtalanszor beutazta az Amerikai Egyesült Államokat, emellett 64 országban lépett fel 15 nemzetközi turné alatt. McLain, a Morehead State University és az East Tennessee State University nyugalmazott tanszékvezetője amellett, hogy zenészként a színpadra lép, producerként és hangmérnökként is aktívan tevékenykedik. Oktatási módszertana népzenészek több generációját segítette a sikeres pályán.

Módszere alapjait tavaly a Morehead State University népzenei tanszékén az Eredő zenekar tagjai sajátíthatták el, idén pedig a Kaptza Banda zenészei tanulhatnak az East Tennessee State University falai között. McLain egyhetes magyarországi látogatása alatt elméleti előadások és műhelymunka során ismertette meg a népzenészekkel hangrögzítési, dalszerzési és előadásmódbéli fortélyait. Így például szó esett az amerikai zeneiparban alkalmazott népzenealapú vokálépítési módszerekről, stúdiófelvételi eljárásokról és az amerikai népzene jellemző hangosítási módszereiről.

A program lényege, hogy a részt vevő népzenészek az elsajátított tudásanyagot később sikeresen tudják használni oktatási tevékenységük során.

Az eseményt a Magyar Zene Házában ma este koncerttel zárja McLain, amelyen Ferenczi Györggyel és zenekarával, az 1ső Pesti Rackákkal lép színpadra. Az est során az Eredő zenekar az ösztöndíjprogram keretében, Nashville-ben rögzített új albumáról is hallhat majd a közönség népzenei szerzeményeket, valamint a mostani egyhetes workshop zenei anyagát is előadják annak résztvevői és közreműködői, Raymond McLain vezetésével. Az eseményre elővételben minden jegy elkelt.

Nyitókép: Ferenczi György 1ső Pesti Rackák. Fotó: Lajtos István

A rovat további cikkei