fbpx

A spanyol José Martinez a Párizsi Opera új táncigazgatója

Saját nevelésű egykori balettcsillagát, a spanyol José Martinezt nevezték ki pénteken a Párizsi Opera új táncigazgatójává.

Newly appointed director of dance at the Opera de Paris, Spanish dancer and choregrapher Jose Martinez poses in the Grand Escalier of the Palais Garnier, in Paris, on October 28, 2022. - It is a return to his roots for Jose Martinez, the new director of dance at the Paris Opera who had shone as a star of the prestigious ballet company before pursuing a career as a choreographer and director. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)

Alexander Neef főigazgató szerint az 53 éves művészeti igazgató képes lesz garantálni a párizsi operaház balett-társulatának stabilitását, ragyogását és kiválóságát.

Elődjéhez, Aurélie Dupont-hoz hasonlóan Martinez is az operaház saját neveltje, azonban Dupont-tól eltérően, akinek hat évvel ezelőtti kinevezésekor semmiféle irányítási tapasztalata nem volt, az új direktor nyolc éven át a Spanyol Nemzeti Tánctársulat élén állt.

A stabilitás emlegetése a főigazgató részéről nem véletlen, a 154 tagú társulat irányítása ugyanis Brigitte Lefevre 2014-es távozása óta meglehetősen zaklatott volt. Lefevre utódja, Benjamin Millepied egy év után bedobta a törülközőt, az őt követő Aurélie Dupont és a társulat viszonya pedig kezdettől konfliktusos volt.

A fenséges megjelenésű, a hercegek szerepét elegánsan és rafinált technikával eljátszó José Martinez a Párizsi Opera egyik legünnepeltebb szólótáncosának számított aktív éveiben.

Martinez 1969-ben születetett a dél-spanyolországi Cartagenában, és hazájában végezte tanulmányait, mielőtt 1987-ben bekerült a párizsi operaház tánciskolájába. Egy évvel később már a társulat tagja lett, 1997-ben pedig elnyerte a társulaton belüli legmagasabb rangot, a csillag (primo ballerino, első táncos) titulust.

A párizsi operaház főigazgatója hagyományosan maga nevezi ki a balett-társulat művészeti vezetőjét, ezúttal azonban Alexander Neef egy testületre bízta a kiválasztást. A tisztségre 23-an pályáztak, kilenc nő és 14 férfi, 11 francia és 12 külföldi.

Nyitókép: José Martinez, a Párizsi Opera új táncigazgatója. Fotó: AFP/Geoffroy Van der Hasselt

A rovat további cikkei