fbpx

A Spirál lett a legjobb film Peruban

Felméri Cecília lélektani krimije nyerte el a legjobb film díját a zsűritől a 12. Al Este címmel rendezett, közép- és kelet-európai alkotásokat felvonultató fesztiválon Peruban a hétvégén. Az Európa Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült film műsoron van a mozikban, és négy kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra.

Magyar sikerrel zárult a Peruban május 26. és június 18. között megrendezett Al Este filmfesztivál. A szakmai zsűri Felméri Cecília alkotásának ítélte a legjobb filmért járó díjat.

Az emberi lét mély dimenzióiba kalauzoló, súlyos és erőteljes történetet, valamint a szigorúan egyszerű filmes megvalósítás izgalmas kontrasztját emelte ki indoklásában a zsűri.

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban a Spirálban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első mozifilmje, mely tavaly elismerő oklevelet nyert az A kategóriás varsói filmfesztiválon, majd a thesszaloniki fesztiválról a zsűri különdíját hozta el.

A Spirál négy kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra, Felméri Cecíliát a legjobb elsőfilmes rendezők és a legjobb rendezők között is jelölte a Magyar Filmakadémia.

Az ünnepélyes díjátadó június 26-án a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 – Európa kulturális fővárosa által közösen szervezett első Magyar Mozgóképfesztiválon lesz Balatonfüreden.

Fotó forrása: Verrtigo Media

A rovat további cikkei