fbpx

A szakrális áhítattól a monumentális Ezrek szimfóniájáig – programok a zene világnapjára

„A zene a káoszból rendet teremt; a ritmus a széttartót egységbe fogja; a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja; a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.” Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét A zene világnapjává nyilvánította.

Orgonakoncert Pannonhalmán

Szeptember 29-én a pannonhalmi Szent Márton-bazilika több mint 3000 sípját Király Csaba szólaltatja meg. Az orgonista zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfélezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel. Király Csaba többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Bach és Liszt zenéjének szakavatott ismerőjeként a két komponista darabjai állnak majd pannonhalmi koncertjének középpontjában, ahol Bach egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd.

Az Ezrek szimfóniája az Operaházban

A Magyar Állami Operaház 2020-ban tette azt a vállalását, hogy a zene világnapja alkalmából minden év október 1-jén előadja Mahler grandiózus VIII. „Ezrek” szimfóniáját. Tavaly óta a Magyar Állami Operaház ad helyszínt a kivételes zeneműnek, amelynek vezényletére a dalszínház minden évben más-más elismert karmestert kér fel. A Magyar Állami Operaház csaknem 100 fős zenekarát, mintegy 150 fős énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor), 50 fős gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) és nyolc szólistáját az idei évben Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója dirigálja. Az est szólistái Celeng Mária, Brassói-Jőrös Andrea, Sáfár Orsolya, Szántó Andrea, Farkasréti Mária, Horváth István, Haja Zsolt és Palerdi András lesznek.

Ünnep Balázs Árpáddal és a Bodzavirággal

Balázs Árpád zeneszerzővel ünnepelhetik idén a zene világnapját Székesfehérváron, ráadásul dupla ünnep lesz, hiszen a híres kórusmű, a Mindenki című Oscar-díjas magyar filmben is elhangzó Bodzavirág szerzője aznap ünnepli születésnapjá. Október 1-jén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, összefogva a helyi és környékbeli kórusokkal és zenekarokkal az Alba Regia Sportcsarnokban mutatja meg a zene erejét. Délután öttől kicsik és nagyok közösen mutatják meg a zene összekovácsoló, felemelő, értékteremtő erejét. A műsorban egyebek mellett elhangzik Ligeti György műve, a Régi Magyar Táncok, Bartók Hét egynemű karából a Resteknek nótája, a Ne menj el és a Huszárnóta, Händel Messiásából a Halleluja. A műsorban közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Székesfehérvári Fúvószenekar, Cserta Balázs jazzegyüttese, Fóris Abigél (gordonka), Vasvári Tamás (zongora), az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Kórus, a Primavera Kórus, valamint több általános és középiskola kórusa.

Közös zenélés Veszprémben

Közös zenélésre várják a gyermekeket és felnőtteket pénteken Veszprémben a zene világnapja alkalmából. A Hangjáték ünnepi rendezvényén lesz népdaléneklés, és a hangszeres zenével is ismerkedhetnek a látogatók. A zenei program küldetése, hogy minél többen éljék át a zene adta örömöt. A péntek délutáni rendezvény Prejczer Kata legkisebbeknek szóló foglalkozásával indul, ahol kiderül, hogyan lehet bevezetni a hároméves kor alatti kisgyermekeket a zene világába. Ezt követően Huszti Laci zeneóvodája a nagyobb gyermekeket várja, akik az ukulelével ismerkedhetnek. A népdalok világát Navratil Andrea vezetésével ízlelgethetik az érdeklődők, Jankovics Zoltán és Franczia Dani foglalkozásán pedig olyan ősi hangszereket is ki lehet próbálni, mint az ausztrál didzseridu és különböző ütőhangszerek. Vér Péter kurzusán a samplerek és szintetizátorok megszólaltatásával kísérletezhet a közönség. A programok ingyenesen látogathatók.

A fotón az Ezrek szimfóniája az Operaházban. Fotó: Berecz Valter

A rovat további cikkei