fbpx

A százéves Francoise Gilot előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Kiállítással tiszteleg Francoise Gilot előtt a francia festő századik születésnapján a budapesti Várfok Galéria szombattól; a retrospektív jellegű tárlatot egy Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát megidéző kiállítás egészíti a Várfok Project Roomban.

A Várfok Galéria 2000 óta képviseli a közép-európai régióban Francoise Gilot-t. A budapesti centenáriumi tárlatra Gilot New York-i műterméből is érkeztek képek, csakúgy, mint számos magángyűjtőtől. Szombaton így egy valóban retrospektív jellegű, az életpályáról teljes képet adó tárlat nyílik a nagyközönség előtt a Várfok utcában.

Francoise Gilot-ra sokáig csupán „Picasso múzsájaként” tekintettek, de munkái mára bekerültek a világ legnagyobb múzeumaiba, a Sotheby’s egyik idei aukcióján pedig már 1 millió eurónál is magasabb áron kelt el egy festménye.

A Gilot 100 kiállításra belépőket Robert Capa Francoise Gilot-ról és Pablo Picassóról készített emblematikus fotója fogadja, majd a tárlat visszatekint egészen az 1930-as évekig, a festőnő fiatalkorába.

Lemenő nap fénye a nárciszokon, 2006.

Francois Gilot kapcsolata tíz évig tartott Picassóval, ez idő alatt a Rozsda Endre után több neves mesterrel, például Georges Braque-kal és Henri Matisse-szal is megismerkedő, fiatal művész igyekezett megtartani saját hangját. 1953-tól Francoise Gilot lett az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót, ami a következő évtizedben erősen rányomta a bélyegét életére és pályafutására is, Picasso ugyanis igyekezett teljesen ellehetetleníteni egykori szerelme érvényesülését.

A hatvanas évekre Gilot egyre inkább elengedte a szigorú vonalvezetést, formái lágyultak, líraibbá váltak. Ekkor készült egyik legnagyobb szabású műcsoportja, a Labirintus-sorozat is, amelyben az őt ért traumákat is igyekezett feldolgozni. Francoise Gilot számára idővel egyre fontosabbak lettek a színek is, Keleti város I–II. című képei Matisse színkezelésének hatását mutatják, ám közben a fekete és a fehér erős kontrasztjára építő tusrajzokat is alkotott az ekkora az Egyesült Államokba költöző festő.

Növények az ablaknál (Levélcsomó), 2004.

 Ázsiai utazásai inspirálták Francoise Gilot nyolcvanas években készített, keret nélküli, „lebegő festményeit”, a 2000-es éveket pedig több csendélet és a Bolygó-sorozat néhány darabja reprezentálja a Várfok Galéria kiállításán.

Az utca szemközti oldalán található Várfok Project Room tárlata Francoise Gilot és Rozsda Endre barátságát idézi meg. Kovács Krisztina elmondása szerint Gilot 18 évesen találkozott először Rozsda munkáival, majd rövidesen személyesen is megismerkedett a rá nagy hatást gyakorló magyar festővel. Személyes találkozásukból mély barátság született, Francoise Gilot sokat tanult Rozsda Endrétől, akinek számára ő is inspirációt jelentett.

A 2022. január 15-ig látogatható kiállításban két filmet is vetítenek Gilot-ról, de a Várfok Galéria tevei szerint 2022 januárjában a Francia Intézetben Annie Maillis friss, Pablo Picasso és Francoise Gilot című dokumentumfilmjét is bemutatják majd.

Kiemelt kép: Keleti város I., 1977
A fotók forrása a Várfok Galéria oldala.

A rovat további cikkei