34 alkotótól 209 pályamű érkezett, amelyekben jellemzően kalotaszegi és sárközi motívumok jelentek meg.

Az egyesület három kategóriában várt alkotásokat, a jelentkezők hagyományos népi ékszereket, továbbgondolt iparművészeti alkotásokat és férfi ékszereket küldhettek be.

A Berekai Éva decsi népdalénekesről (1892-1983), a sárközi gyöngyfűzés átörökítőjéről elnevezett, 2002 óta háromévente meghirdetett pályázat célja, hogy népi ékszerkészítési hagyományokat alkalmazó, 21. századi ékszerkultúrát mutasson be.

A beérkezett munkák között voltak magfaragással készült darabok, csont- és lószőrékszerek, valamint gyöngy, csipke, tűzzománc. A felhívásra a gyöngyfűző, fazekas, ötvös, fafaragó, porcelánfestő, csipke- és sújtáskészítő szakmát képviselők pályáztak, de volt közöttük bőrműves, csontfaragó.

A háromtagú szakmai zsűri a Berekai Éva-díjat Fehér Anna felsőpalkonyai gyöngyékszerkészítőnek ítélte.

Az indoklás szerint alkotásaiban újszerű formában, modern színkompozícióban jelenítette meg a kalotaszegi motívumokat és ötvösmunkáival a hagyományos lázsiás ékszerhagyományt továbbmenti az utókornak.

A bírálók megosztott első díjat adtak Martin Balázs nagybörzsönyi fa- és magfaragónak, valamint Országh Lászlóné Dékány Katalin kunfehértói lószőrékszer-készítőnek. A harmadik díjat Kiss Gabriella miskolci gyöngyékszerkészítő kapta kalotaszegi gyöngyösöv-viseletére.

Az egyesület december 12-én nyitja meg a virtuális kiállítást, az alkotásokat a szervezet honlapján teszik közzé. A bemutató online követhető konferenciával kezdődik, amelyen Burján István néprajzkutató, Hideg Orsolya öltözéktervező iparművész, Kiss Gabriella gyöngyékszerkészítő és Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész tart előadást.

A nyitóképen Fehér Anna munkája. Forrás: Fehér Anna honlapja.