Tér-Képzetek – Lelki és fizikai térformálások címmel nyílik kiállítás július 2-án a Platán Galéria kiállítóterében. A tárlaton bemutatott alkotások mind a térrel és annak aspektusaival foglalkoznak.

Varga Zsolt Üdülőövezet 3. című festménye (olaj, vászon 50x50cm, 2024. )
Varga Zsolt Üdülőövezet 3. című festménye (olaj, vászon, 50 × 50 cm, 2024)

A kiállításon szereplő művészeknek egyénileg más-más a hozzáállása a tér kutatásaihoz, és munkáikban felfedezhetők a tér többdimenziós síkjai, valamint a fizikain túl a vele jelentkező lelki kapcsolódások is. Az alkotások térképzetek, vagyis tulajdonképpen térképződmények. Minden egyes munka mesél arról, hogy a művészek hogyan is viszonyulnak a minket körülvevő környezethez és annak különböző síkjaihoz. A festmények és szobrok absztrakt, nonfiguratív módon teremtenek a tárlaton egyfajta térérzetet, de mégis figuratív, azaz emberi szemmel jól látható szférát teremtenek meg.

A kiállítás a budapesti Lengyel Intézet és a Youngart galéria együttműködésében valósul meg. A megnyitón köszöntőt mond Dominika Teske, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója és Straub Elek, a Youngart galéria tulajdonosa, megnyitja Kocsis Katica esztéta. A kiállítás augusztus 23-ig látogatható.

Kiállító művészek:

Antal Malvina, Esse Bánki Ákos, Görög Dóra, Manyák Mariola, Tomasz Piars és Varga Zsolt