Az előzsűriben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem neves oktatói, elismert zeneszerzők foglaltak helyet: Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző mellett a Bartók-Pásztory- és Erkel-díjas Bella Máté, az Erkel-díjas Serei Zsolt, a Junior Prima-díjas Tornyai Péter és a Kossuth-díjas Vajda János.     

A grémium minden eddiginél több, 59 ország 326 jelentkezőjének 348 érvényes pályázatából választott továbbjutókat, akiknek művei az Eötvös Péter elnökölte rangos nemzetközi zsűri elé kerülnek.     

Mivel a verseny továbbra is anonim, a továbbjutó 17 pályamunkának csak a jeligéit hozza nyilvánosságra a Zeneakadémia, ezek a verseny honlapján már megtalálhatók a https://bartokworldcompetition.hu/zeneszerzes-2020 címen.     

„Számos nagyon magas színvonalú művet adtak be, ezért is juttattunk tovább a tervezettnél több pályamunkát a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri elé” – mondta Fekete Gyula, a Bartók Világverseny kompozíciós fordulójának művészeti vezetője, az előzsűri elnöke. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese és Zeneszerzés Tanszékének vezetője hozzátette: számos, egyéni meglátást tükröző kompozíció érkezett, amelyek a kortárs zenében tapasztalható csaknem minden irányzatot megjelenítenek.