A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai közt jegyzett esemény műsorra tűzi Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is, mely nemrég, magyarországi premierje alkalmával elnyerte a CineFest nagydíját.

Közzétették a 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál szervezői az október közepén kezdődő filmünnep programját. A rangos eseményre, mely a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a 14 A kategóriás filmfesztivál egyike, meghívták Lakatos Róbert kolozsvári filmes legújabb alkotását.

A Ki kutyája vagyok én? című dokumentumfilm társadalmi szatíra, ami kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – beszél az erdélyi magyar identitásról és izgalmas társadalmi kérdésekről. A film magyar –román koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával. A Ki kutyája vagyok én? producere a BIDF dokumentumfilm fesztivál egyik alapítója, Balogh Rita, román részről pedig a legnagyobb nemzetközi díjakkal, köztük a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon.

A Ki kutyája vagyok én? a hazai mozikban ősztől lesz látható.

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyek kapcsán már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja mindenki a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő kutyavilágának problémáiról készítettem filmet, hátha az ő és sorstársai ugatása nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – nyilatkozta a filmről a rendező.

Lakatos Róbert

Lakatos Róbert a Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert. A kolozsvári rendező a Sapientia EMTE fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. 

A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.