A szeptember 1–11. között megrendezendő 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői ismét hagyományos mustrára készülnek a Lidón: a sztárok felvonulnak a Palazzo del Cinema előtti legendás vörös szőnyegen, a filmeket pedig a közönség előtt vetítik. A velencei mustrát az Oscar-díj előszobájának is tekintik, itt mutatták be többek között a Birdman (2014), a La La Land (2016), a Joker (2019) és a Nomadland (2020) című filmeket is.

Fabricius Gábor. Forrás: Otherside Stories

A Venice International Film Critics’ Week szekcióban mindössze hét filmet láthat a közönség, köztük Fabricius Gábor első mozifilmjét, az Eltörölni Frankot, mely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A filmkritikusok válogatásában az elmúlt években többek között olyan, ma már legendás rendezők alkotásai debütáltak, mint Kevin Reynolds, Olivier Assayas, Mike Leigh, Bryan Singer, Harmony Korine, Peter Mullan, Abdellatif Kechiche vagy az Oscar-jelölt Bruce Weber és az Oscar-díjas Kenneth Lonergan.

„Feszes, szikár, erőteljes, valódi és igaz film, univerzális példázat az anarchiáról és az elnyomásról. Fabricius víziója hibátlan, rendezése elképesztően kortárs, felejthetetlen vizualitással és tartalommal mutatja be egy generáció dühét, lázadását” – indokolta Beatrice Fiorentino, a szekció igazgatója az Eltörölni Frankot meghívását. Renata Santoro, a fesztivál képviselője szerint: „A film az első képkockától kezdve csordultig tele van feszültséggel és állandó fenyegetettséggel, a nyitójelenet pedig mestermunka.”

Dobos Tamás operatőr, Eggert Ketilsson és Fabricius Gábor. Fotó: Otherside Stories/Scholtz Kristóf

Az Eltörölni Frankot nemzetközi forgalmazásának jogát a francia Totem Films nemrég vásárolta meg. A múlt héten zárult cannes-i filmvásáron a Totem Films Fabricius alkotása kapcsán több potenciális forgalmazóval is tárgyalt, céljuk a világon minél több országba eljuttatni a magyar alkotást. „Szerelem első látásra nekünk Fabricius Gábor filmje, mind a történet, mind a képi világ szempontjából. Egy elsőfilmes rendező egészen különleges munkája, boldogok vagyunk, hogy mi képviselhetjük” – hangsúlyozta a Totem Films vezetője, Bérénice Vincent.

Fabricius Gábor, a film írója és rendezője elmondta: „Az Eltörölni Frankot kísérlet a társadalmi dráma és a »direct cinema« újrafelfedezésére. Szeretném, hogy a közönség megmerítkezzen a nyers orwelli világban, saját bőrén tapasztalja meg a dehumanizáció húsba vágó élményét, célom, hogy aki látja, soha ne felejtse el a képeket.”

Az Eltörölni Frankot 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni. Súlyos trip veszi kezdetét, amely egy társadalom sorsdöntő dilemmáira keresi a választ.

Fuchs Benjamin. Fotó: Otherside Stories/Dobos Tamás

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége játssza. Fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is. A további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi” István, akinek ez volt az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

Az Eltörölni Frankot látványvilágát a számos hollywoodi szuperprodukcióban közreműködő világhírű szakember, az izlandi Eggert Ketilsson teremtette meg. A film operatőre Dobos Tamás, vágója Kiss Wanda és Tuza-Ritter Bernadett. A hangért Zányi Tamás, a jelmezekért Sinkovics Judit felelt. Fabricius Gábor konzulense Gazdag Gyula filmrendező volt.

Fabricius Gábor író, filmrendező, Cannes Golden Media Lion, EPICA- és CLIO-díjas médiadizájner. A londoni Central-SainMartins College MA alumnija, korábbi munkái is társadalomkritikai és dokumentarista nézőpontúak. Rövidfilmjeivel (Skinner, Dialogue) több mint száz nemzetközi filmfesztivál meghívottja volt, többek között Torontóban, Londonban, Bostonban, Mumbaiban mutatkozott be és nyert díjakat. Más bolygó című regényét az Európa Könyvkiadó jelentette meg, és az Aegon irodalmi díj jelöltje volt 2016-ban.

Az Eltörölni Frankot a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Otherside Stories gyártotta. A magyarországi mozikban 2021 őszén lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

Nyitókép: jelenet az Eltörölni Frankot című filmből. Fotó: Otherside Stories