fbpx

A világ csodái és a felfedezések kora a múzeumokban

A szeptember 23. és november 10. közötti Múzeumok Őszi Fesztiváljának kiemelt témája a világ csodái és a felfedezések kora.

A fesztivál idén több programmal emlékezik meg arról, hogy Magellán 500 évvel ezelőtt, 1519 szeptemberében indult el a Földet elsőként körbehajózó expedíciójára, valamint, hogy mintegy 250 évvel ezelőtt kezdődött el az átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változásokat hozó ipari forradalom.

„Országszerte 50 településen több mint 1500 program várja az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján” – mondta Fülöp Péter művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szentendrén. „A programsorozat fontos eseménye a magyar múzeumi szakmának és sokakat, köztük gyermeket is elér, akik másként nem biztos, hogy eljutnának múzeumi kiállításra” – fűzte hozzá.

Cseri Miklós

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja megmozgatja a teljes múzeumi szakmát, nem csupán a nagy kiállítóhelyeket, hanem a vidéki kistelepüléseken a tájházakat, kis helytörténeti intézményeket is. Hangsúlyozta, hogy idén is megemlékeznek az első világháborúról, 2019-ben elsősorban a háború által hozott innovációra, technológiai változásokra koncentrálnak.

Bereczki Ibolya

Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese kitért rá, hogy a fesztivál kiemelt tematikája idén a Tudományos találkozások a múzeumban elnevezésű programcsomag, amely 94 eseményt fog össze, és a múzeumokban folyó tudományos munkára és eredményekre hívja fel a figyelmet.

Sétálj, gyalogolj bringázz velünk! csomagban 68 program kapott idén helyet. Lesz arborétumi séta a Pannonhalmi Apátságban, a Petőfi Irodalmi Múzeum programján pedig nagy költők és írók felejthetetlen szerelmeinek nyomába eredhetnek az érdeklődők Budapesten. A kamaszoknak szóló programok között szerepel a Magyar Nemzeti Múzeum Nők a középkorban és a Lapidáriumi alvilágjárás elemlámpával című, rendhagyó tárlatvezetése is.

Fülöp Péter kérdésünkre, hogy akik még nem jártak múzeumban, hogyan keltheti fel az érdeklődésüket egy ilyen esemény, kifejtette, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik legnagyobb érdeme, hogy bevonja azokat az óvodás és kisiskolás korosztályokat, akik korábban nehezen jutottak el az ilyen intézményekbe. „Nem csak a tárlatokat mutatja meg nekik, hanem játszva tanít” – vélte. „A programkínálatból különösen izgalmas számomra a Petőfi Irodalmi Múzeum szeptember 28-i, Feledhetetlen szerelmek nyomában című eseménye, amelyen Petőfi Sándor és Szendrey Júlia életébe, Dohány utcai lakásába pillanthatnak be a látogatók” – mondta.

Fülöp Péter

„Ebben az évben két évfordulónk is van. Egyik az első világháborúhoz kapcsolódó centenárium, valamint Magellán útjára indulásának évfordulója, nem véletlenül kapta A világ csodái és a felfedezések kora elnevezést az esemény” – emelte ki, majd hozzátette, fontos, hogy ezekkel foglalkozzunk, a múlt jelentős eseményeit megismertessük a fiatal generációkkal.

„Cseri Miklóstól hallottam, hogy Japánban tett látogatását követően nagyon fontossá vált számára, hogy milyen kérdésekre kell választ adnia a 21 századi múzeumna. Az ázsiai vagy afrikai múzeumok nem a tárgyakhoz kötik a múzeumi létüket, hanem a jövő kérdéseire próbálnak meg választ adni. Túl azon, hogy ez mennyire fontos, nem árt, ha a gyermekeinknek megmutatjuk a múltat, s amellett, hogy ezt a hazai múzeumok kiválóan teszik, különös hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a jövő kérdéseire is választ adjanak” – összegezte.

A teljes programkínálat az oszifesztival.hu oldalon érhető el. A fesztivál kiemelt támogatója a közmédia M5 kulturális csatornája.

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei