fbpx

A világ kedvenc 2020-as filmjei

Január első napjaira talán minden itthoni és külföldi szerkesztőség összeállította a listát a kedvenc 2020-as filmjeiről. Mivel az általunk kedvelt mozikról nagyjából beszámoltunk évközben, arra gondoltunk, ezúttal azt gyűjtjük egybe, hogy világszerte melyik filmeket szerették a legjobban a különféle elismert portálok és újságíróik, szerkesztőik.

Amikor éppen nem tudom, milyen filmet nézzek, sokszor böngészek különféle listákat. Ha más is így van ezzel, talán hasznosnak találja majd a cikket: igyekeztünk összegyűjteni a legfontosabb válogatásokat 2020 legjobbnak ítélt filmjeiről. Számos alkotás megtalálható a streaming oldalakon, de sok olyan is van, amit – reményeink szerint – műsorra tudnak majd tűzni nyitásuk után a hazai mozik. Lássuk, milyen filmeket szeretett a világ 2020-ban.

Amerikai Egyesült Államok

A Variety két újságírója állította össze top 10-es listáját. Mindkettejükén előkelő helyet kapott a Prime-on elérhető Steve McQueen rendezte, nyugat-indiai bevándorlókról szóló, Londonban játszódó minisorozata, a Small Axe (Kis fejsze) első része, a Mangrove. Felbukkan a listán több olyan film is, melyeket mi is ajánlottunk tavaly, mint például Alex Thompson Bridget naplója (Saint Frances) című vígjátéka, mely az egyik kedvencünk volt a hazai mozik szeptemberi kínálatában, az Agymanók alkotóinak Soul című animációs filmje, az izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap (Hvítur, Hvítur Dagur), vagy épp az angol-francia-belga koprodukció, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You). A Variety teljes listája itt elérhető.

A The Hollywood Reporter szerzői szintén többen is beszámoltak a tavalyi kedvenceikről. Ezeken a listákon visszatérő szereplő Kelly Reichardt díjnyertes First Cow című filmje, az orosz Kantemir Balagov Beanpole-ja (Dylda), Chloé Zao számos díjat bezsebelt A nomádok földje (Nomadland) című alkotása, a brazil Juliano Dornelles és Kleber Mendonça Filho rendezte Bacurau, de többen említették a legjobbak között a Gunda című dokumentumfilmet egy malac főszereplésével, melyet mi is ajánlottunk, valamint A negyvenéves változat (The Forty-Year-Old Version) című vígjátékot, ami szerintünk az egyik legüdítőbb, legszórakoztatóbb mozi volt a tavalyi évben. A filmet Radha Blank írta és rendezte, emellett a főszereplőt is ő alakítja – mindannyiunk örömére. A The Hollywood Reporter kedvenceit itt böngészhetjük.

Több már említett cím szerepel a The New York Times listáján is, de ide felkerült az általunk is ajánlott román dokumentumfilm, Alexander Nanau megrendítő alkotása, a Colectiv, valamint a Martin Eden Pietro Marcello rendezésében, melyet októberben tűztek itthon műsorra a mozik. A The Washington Post kedvencei javarészt összencsengenek a többi beemelt listával, de azért érdemes végigfutni, mert külön gyűjtötték a kedvenc játék- és dokumentumfilmjeiket.

Nagy-Britannia

A The Guardian oldalán is elég sok olyan filmről olvashatunk, melyekről már említést tettünk cikkünk első részében, de ezek mellett szerepel a listán a David Coppefield rendkívüli élete (The Personal History of David Copperfield) Armando Iannucci rendezésében, Ilya Khrzhanovskiy és Jekaterina Oertel DAU.Natasha című filmje, melyhez 700 órányi anyagot forgattak a 2000-es évek közepén az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben, melyben újrateremtették annak a titkos szovjet kutatóintézetnek a hiteles mását, amelyben a Nobel-díjas orosz fizikus, Lev Landau (1908–1968) dolgozott. A The Guardian kedvenc filmjei – melyek közé több 2019-es alkotás is felkerült – itt böngészhetőek.

A neves Sight and Sound szerzői ötven 2020-as kedvencüket gyűjtötték össze. Természetesen számos olyan van ezek között, melyekről már írtunk fentebb. Listájukra felkerült az általunk egyik legjobban várt tavalyi film, a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek (Druk) című alkotása, ami nem csak a legjobb film díját kapta meg a december 12-én Berlinben egy online ceremónián 33. alkalommal átadott Európai Filmdíjak közül, hanem a legjobb rendezésért, forgatókönyvért és főszereplésért járót is. Szerepel a Sight and Sound listáján a svéd kultrendező, Roy Andersson Történetek a végtelenségről (Om det oändliga) című mozija, melynek – az előző filmjéhez hasonlóan – Pálos Gergely volt az operatőre. A teljes listát itt találjuk.

Európa

A szuper erdélyi filmes portál, a Filmtett is összegyűjtötte azokat a 2020-as filmeket, melyeket a legjobban szerettek. Megtalálhatjuk – a már említetteken kívül – Christopher Nolan Tenetjét, Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotását (az egyik kedvenc tavalyi filmünket), Aaron Sorkin A chicagói 7-ek tárgyalása (The Trial of the Chicago 7) című filmjét, Charlie Kaufman legújabb dobását, A befejezésen gondolkodomot (I’m Thinking of Ending Things), az egyik legnagyobb hazai sikert, a nemzetközileg is rendkívül jól szerepelt Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című Horvát Lili-filmet Stork Natasa főszereplésével és Jan Komasa Corpus Christijét. A Filmtett remekül összeállított listájáról itt lehet válogatni.

A Filmhu természetesen a kedvenc 2020-as magyar filmjeiből állította össze a nívós felsorolást. Horvát Lili emlékezetes alkotása mellett helyet kapott rajta Hajdu Szabolcs nekünk is maradandó élményt okozó Békeidője, Oláh Judit Visszatérés Epipóba című jelentős dokumentumfilmje, rövidfilmek közül pedig Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír, Szilágyi Fanni és Szilágyi Gábor Orsi és Tenshinhan és Andarsev Nadja Szimbiózis című filmjei. Összesítő írásukat itt olvashatjuk.

Ha valami kilóg az eddig említett listák közül, az valószínűleg a francia Cahier du Cinéma 2020-as top 10-es listája. Az általuk legjobbnak ítélt filmek közül alig találunk az előző felsorolások között, bár harmadik helyen végzett náluk a Ben és Joshua Safdie rendezte Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems), amit mi is ajánlottunk. Hosszabb értékeléseket csak előfizetőként olvashatunk a Cahier du Cinéma íróitól, de a listát itt is elérhetjük.  

A spanyol EL PAÍS több szerkesztője is összegezte kedvenceit. Számos hazai alkotást soroltak fel, az itt elérhető listát mindenképpen érdemes végigböngészni a spanyol filmek kedvelőinek. Visszatérő „szereplő” Pedro Costa Vitalina Varela és Pilar Palomera Las Niñas című alkotása, de többen említették a nagy sikerű háborús filmet, az 1917-et Sam Mendestől és Dea Kulumbegahsvili Beginningjét.

Nyitókép: Mads Mikkelsen, Lars Ranthe és Magnus Millang a Még egy kört mindenkinekegyik jelenetében, fotó: Henrik Ohsten

A rovat további cikkei