Kit érdekelnek a hagyományos képzőművészeti, természettudományi, történeti múzeumok, ha vécéket, bele kerülő végtermékeket vagy akár falloszokat és óvszereket is meg lehet tekinteni? Hogy az emberi képzeletnek – és furcsa ízlésnek – semmi nem szab határt, arra az alábbi gyűjtésünk a példa.

Instant tésztaleves múzeum – Oszaka, Ikeda, Japán

Instant tésztaleves múzeum shutterstock.jpg
Fotó: Supachai Panyaviwat / Shutterstock

1958-ban, miután háztáji fészerében egy évet kísérletezett, Momofuku Ando előállt a világ első csirkeízű instant tésztalevesével, amivel olcsó ételt tudott adni a II. világháború elszegényedett túlélőinek. A Cup Noodles Museum találmánya előtt tiszteleg, ami azóta már sok egyetemista életét is megmentette az éhhaláltól. A múzeumban a világ minden tájáról érkező instantleves csomagokat állítottak ki, lehet kóstolni is, sőt, saját levescsomagolást is lehet tervezni.

Csapvízmúzeum – Peking, Kína

Még az előzőnél is furcsább tematikával várja a látogatókat a kínai csapvízmúzeum. Bár ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy ha megnyitjuk a csapot, folyik belőle a víz, azért ez sokáig nem volt így. Hogy hogyan jutottunk el erre a kényelmi szintre, arra a Beijing Tap Water Museum ad választ. Egy régi gőzgépházban kialakított kiállítás magába foglal egy kis társadalomtörténetet, vízmérnöki bravúrokat is bemutat, és némi propagandát is felvonultat.

Vécémúzeum – Újdelhi, India

India fővárosában, Újdelhiben található a Sulabh International Museum of Toilets, amely valóban arról szól, amit neve sugall. A múzeumot a Sulabh International nevű civil szervezet alapította annak érdekében, hogy a nagy népsűrűségű ország higiéniai tudatosságához, egészségügyi viszonyainak fejlesztéséhez hozzájáruljon. Az ókori részben az első mesterséges vécékre vonatkozó kiállítási tárgyak láthatóak – ezeket Kr. e. 3000-ben Pakisztánban találták –, a középkori szekcióban viszont már míves, kézzel festett osztrák csészéket is meg lehet csodálni. A modernitást a csúcstechnológiás japán és koreai illemhelyek reprezentálják, de a világ legnagyobb „vécékomplexumának” másolatát is kiállították, amely a nyugat-közép-indiai Maharashtra városában található.

Hajmúzeum – Avanos, Törökország

Hajmúzeum Törökország AFP.jpg
Fotó: Brusini Aurélien / Hemis via AFP

Avanos egy kis település Törökország középső részén, amely már az ókorban híres volt cserépedényeiről. Az utóbbi években azonban a város egy sokkal szokatlanabb látványossága miatt szerzett kétes hírnevet: a Hair Museum of Avanos, amelyet Chez Galip fazekas hozott létre. A műhelye alatti barlangszerű térben a falakat a világ legnagyobb hajgyűjteménye borítja: a több mint 16 ezer nőtől származó, különböző hosszúságú és színű hajtincsek a volt tulajdonosok nevével és címével is fel vannak címkézve.

Kakimúzeum – Sandown, Egyesült Királyság

Hasonlóan ízléses témát talált a National Poo Museum is, amelynek létrehozói abban reménykednek, hogy felvilágosítással ledönthetik a természetes aktust övező tabukat, illetve elősegíthetik a párbeszédet például a kutyaürülék egyre nagyobb gondot okozó kérdéséről. A múzeumban állati és emberi ürülékek vannak kiállítva gyantagömbökben, amelyeket a látogató kézbe fogva csodálhat meg. Már ha valaki akar ilyesmiket nézegetni.

Múmiamúzeum – Guanajuato, Mexikó

Múmia múzeum – Guanajuato Mexikó AFP.jpg
Fotó: robertharding via AFP

A világ legnagyobb természetes úton mumifikálódott testei gyűjteményének ad otthont a Guanajuatói Museum of the Mummies, ami egyszerre különleges és félelmetes. Az 1829-1851-es kolerajárvány alatt, hogy a további fertőzéseket elkerüljék, sok holttestet nem koporsóban, hanem közvetlenül a földben temettek el. A környék talaja fehér agyagot tartalmaz, ez okozta a természetes mumifikálódást. Néhány szörnyű arckifejezést mutató múmiáról úgy tartják, hogy még élve temették el őket, de csecsemőholttestek is láthatóak a bizarr kollekcióban.

Temetkezéstörténeti múzeum – Houston, USA

Így vagy úgy, de előbb-utóbb mindenki találkozik a halállal. A houstoni National Museum of Funeral Historyban tizenhét állandó kiállítás vezeti végig a látogatókat a temetkezési kultúra változásain a balzsamozás történetétől a hamvasztáson át egészen a gyászfotózásig. A múzeumban hírességek, például Michael Jackson és John F. Kennedy temetéséről származó műtárgyak is láthatóak, de például a Ronald Reagan és Gerald R. Ford elnökök gyászszertartásán használt halottaskocsit is kiállították.

Falloszmúzeum – Reykjavík, Izland

Falloszmúzeum – Reykjavík Shutterstock.jpg
Fotó: Shutterstock

Izlandon a 372 ezres népességre 266 múzeum jut, mind közül a legkülönösebb az Iceland Phallological Museum, ahol nevéhez méltóan több száz pénisz csodálható meg a legkisebb hörcsögfütyitől (két milliméter) a kék bálna kolosszális hímtagjáig (1,7 méter). A múzeum első emberi kiállítási „tárgya” egy 95 éves izlandi férfitől származik, de jegesmedvék, fókák, rókák és rénszarvasok falloszai is láthatóak a tárlaton.

Óvszermúzeum – Nothaburi, Thaiföld

Ha egy egész múzeumot szenteltek a péniszeknek, miért ne lehetne a kondomokról is egy? Thaiföld egyébként is a világ legnagyobb óvszergyártója, az éjszakai élete pedig legendás - stílszerű, hogy itt rendeztek be egy ilyet. A Condom Museum az Egészségügyi Minisztérium épületének hátsó részében található, ahol nemcsak az óvszerek evolúcióját mutatják be az érdeklődőknek, de belőlük készített műalkotásokat is kiállítottak.

Kriptozoológiai múzeum – Portland, USA

Míg a fenti múzeumokban bár furcsa, de létező tárgyakat állítottak ki, az International Cryptozoology Museum ennél is tovább megy: olyan állatokat és misztikus lényeket mutat be teljes alapossággal – Loch Ness-i szörny, Bigfoot, sellők –, amelyek létezése mindmáig nem bizonyított.

A cikkhez használt források itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.