A klasszikus aukció egyik legnagyobb szenzációja Munkácsy Mihály Naplemente című műve lesz. Az tájkép kivételes kvalitásai miatt a Munkácsy-életmű egyik legfontosabb alkotásának tekinthető, azonban több mint száz évig semmit sem tudtak róla a művészettörténészek. Egykor a San Fransiscó-i világkiállításon szerepelt 500 magyar mű között, és a világháború után már nem került haza.

Ugyancsak több mint száz évig nem került a magyar közönség elé Tihanyi Lajos Aktja, amelynek hátoldalán egy korábban ismeretlen női portré látható. Az alkotás kikiáltási ára 40 millió forint. A festményt az 1930-as években közvetlen a festőtől vásárolta Alexander Korda, a korszak legendás hírű filmese. A kép azóta is a család birtokában volt.

Scheiber Hugó: Világváros
Fotó/forrás: viragjuditgaleria.hu

Scheiber Hugó berlini időszakának egyik legszebb darabja a Világváros (Potsdamer Banhof) című kép, amely egykor az ismert újságíró és műfordító, Barabás Béla tulajdonában volt, most ez a festmény is árverésre kerül.

A klasszikus aukció egyik kiemelt tétele Szobotka Imre Fekvő alakja, a magyar kubizmus egyik különleges darabja, Vaszary János Reggelizőasztal című csendélete, a festőművész expresszív korszakának egyik első darabja, valamint Aba-Novák Vilmos Székely falu (Tótfalu) című tájképe.

A háború utáni és kortárs művek december 18-i aukcióján a legmagasabb kikiáltási árról, 10 millió forintról Reigl Judit Folyamat című műve indul. Az idén elhunyt festőművész alkotásai a világ legnagyobb modern közgyűjteményeiben foglalnak helyet.

Rozsda Endre Danse de la guerre, Háborús tánc című festménye munkássága egyik különleges időszakában készült Párizsban, amikor a festő elindult a szürrealista stílus felfedezésének irányába.

Mindezek mellett Lakner László szürnaturalista Konyhai csendéletére és Méhes László Vadászlak című festményére is licitálhatnak az érdeklődők.

Lakner László: Konyhai csendélet
Fotó/forrás: viragjuditgaleria.hu

Nádler István a Csavarás és a  Fekete (Black) című festménye is szerepel az aukción. A Franciaországban világhírűvé vált Fiedler Ferenc (Francois Fiedler) cím nélküli művét ugyancsak árverésre bocsátják.

A 193 tételből álló aukciós anyag december 17-ig megtekinthető a Virág Judit Galériában. Az árverés katalógusa és virtuális túrája online is elérhető.

Az aukciókat a galéria online felületén lehet követni.