A belga Vox Luminis Kórus lép fel a Pannonhalmi Főapátság nagyböjti koncertsorozatának nyitóalkalmán, február 23-án.

A Vox Luminis Kórus megjárta a világ legnagyobb koncerttermeit, egyebek mellett felléptek a londoni Wigmore Hallban és a Lincoln Centerben New Yorkban, most pedig a pannonhalmi bencés szerzetesközösség meghívására az 1224-ben épült Szent Márton-bazilikában adnak koncertet.

 

Idén húsz éve, hogy a nemzetközileg is elismert francia karmester és basszista, Lionel Meunier vezetésével megalakult a Vox Luminis. Egyedi hangzásviláguk a kezdetektől meghódította a vokális zene kedvelőit világszerte. Nemzetközi elismertségüket olyan díjak sora is igazolja, mint például a Baroque Vocal Award és a Gramophone Classical Music Award.

 

A régizenei énekegyüttes repertoárja főként a 17–18. századi angol, olasz és német zenét öleli fel. A Vox Luminis Kórus pannonhalmi koncertjén is itáliai barokk zeneszerzőkhöz nyúlnak vissza. Műsorukon többek között Antonio Lotti, Claudio Monteverdi, Domenico Mazzocchi, valamint Domenico Scarlatti művei csendülnek fel.

 

A főapátság nagyböjti koncertsorozatának következő, március 22-i alkalmán Magyarország legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekara, a Capella Savaria lép fel a Szent Márton-bazilikában.