fbpx

A Zeneakadémia az egyetlen magyar egyetem az első százban

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a szakterületén ismét a világ legjobbjai között van, többek közt a római Santa Cecilia Akadémia és a londoni King’s College társaságában.

Megőrizte előkelő helyét a Zeneakadémia a világ művészeti egyetemei között. Az egyik legismertebb felsőoktatási rangsor, a brit Quacquarelli Symonds (QS) most publikált nemzetközi szakterületi rangsora (Rankings by Subject 2022) öt nagy tudományterületen méri össze a világ egyetemeit, különböző súlyozással. A Zeneakadémia az előadó-művészeti (Performing Arts) kategóriában idén is megőrzött 51–100. helyezésével, ezen belül intézményi elismertség alapján nézve 26. helyével kiemelkedik a hazai egyetemek közül:

nincs más magyar intézmény, amely hasonlóan jól szerepelt volna saját tudományterületén.

A QS az 50. helytől nem közöl részletes helyezéseket, hanem csoportos sorrendet állít össze: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem olyanok társaságában szerepel, mint a római Santa Cecilia Akadémia, a londoni King’s College, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium, a Bostoni Egyetem vagy a California Institute of the Arts. Szintén ebben a csoportban van a lipcsei, a kölni és a hamburgi zeneművészeti főiskola, valamint a prágai, a varsói és a tallinni akadémia.

A nemzetközi szakterületi rangsorok készítői öt szempontot vesznek figyelembe: az intézmény hírnevét, tekintélyét a tudományos szférában – ebben a Zeneakadémia igen magas, 79,1 pontszámot ért el a 100-ból –, illetve a munkáltatói elismertséget, a publikációk és hivatkozások arányát, a nemzetközi együttműködéseket.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi kutatásai, Kodály Intézetében és Liszt Múzeumában zajló tudományos tevékenységei egyaránt kiemelkedőnek számítanak nemzetközi téren.

A Zeneakadémia kutatói rendszeresen tesznek eleget külföldi meghívásoknak, a Liszt Múzeum kutatói vezető szerepet töltenek be például a nemzetközi Liszt-emlékhelyek hálózatának összefogásában és közös munkájában, a Kodály Intézet pedig többek közt a Kodály-módszer és az erre alapozott oktatási programok (Kodály Hub, Move mi Music) folyamatos fejlesztése okán örvend világhírnek. Mindemellett a Zeneakadémia művésztanárainak java nemzetközileg is elismert előadó, az itt végzett diákok közismerten kelendők, nemcsak hazai, hanem külföldi rangos szimfonikus együttesekbe is felvételt nyernek.

Nyitókép: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Forrás: az intézmény Facebook-oldala

A rovat további cikkei