A WMCE zsűrijében mintegy huszonöt ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli az elmúlt hónapokban megjelent albumokat, a kiválasztott lemezek közül sokat játszanak is a rádiók.

A szeptemberi listát az olasz Canzoniere Grecanico Salentino vezeti Meridiana című lemezével (kiadó: Ponderosa). A második helyre az algériai Kamel el Harrasi került Nouara című korongjával (Kamiyad), a harmadikra a Young Female Voices from Palestine Henna című anyaga (KKV).

A Zűrös Banda nehéz időszakban született 2021 című albumán (kiadó: Fonó Records) előtérbe kerültek a magyar népdalfeldolgozások, a magyar nyelvű saját szerzemények, de a balkáni kötődés is megmaradt a korábbi évekből, ahogyan a virtuóz hangszerkezelés, a szenvedélyes játék és az egymásra figyelés is.

A Zűrös Bandában a népzenei (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) témák és dalok stílushűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a dallamokat, amelyek Básits Branka hangján szólalnak meg, többségében magyarul.

A Zűrös Bandában Básits Branka mellett Bede Péter (szaxofon, furulya), Babcsán Bence (szaxofon, klarinét, furulya), Varga Kornél (gitár, vokál), Boros Attila (basszusgitár) és Kertész Ákos (dob) játszik.

Nyitókép: a Zűrös Banda Facebook-oldala. Fotó: Barcsik Géza