A kiállítás anyagát magángyűjteményekből összeállító Szabó Antal szerint Aba-Novák Vilmos a modern magyar festészet, különösen a monumentális piktúra egyik eredeti alkotója volt. 1912-ben iratkozott be a Képzőművészeti Főiskolára, ösztöndíjasként Szolnokon Fényes Adolf mellett dolgozott, katonai szolgálata után Olgyai Viktornál grafikát tanult. Rendkívüli tehetség volt, összetéveszthetetlen, egyedi ábrázolásmód jellemezte.

Különleges szemlélettel és technikával létrehozott képeivel nemzetközi hírnevet szerzett magának, de freskófestőként is számos egyházi és állami megbízást teljesített, köztük a szegedi Hősök Kapuja és a Dömötör-torony falfestményét is elkészítette.

Aba-Novák Vilmos: Székely vásár

A tárlaton 34 festményt és nyolc grafikát láthat a közönség, melyeket tizenkét magángyűjtő adott kölcsön a kiállítás idejére. A festő- és grafikusművész korai korszakától kezdve egészen fiatalon − 47 esztendősen − bekövetkezett haláláig minden időszakából láthatók munkák a tárlaton.

Szabó Antal szerint a kiállítás az Aba-Novák Vilmos munkásságát ismerők számára is érdekes lehet, hiszen a bemutatott képek között ritkában látható, kevésbé ismert alkotások is szerepelnek.

A nyitókép forrása: Makó Híradó