A Pécsi Galériában november 15-én nyílt kiállítás TÉRERŐ - Az ipar és a képzőművészet találkozása címmel.

Hogyan lehetséges ipari technológiával és kemény acéllal megragadni az emberi lélek rebbenő mivoltát, a matérián túlmutató üzenetet? Többek között ennek bemutatására tesz kísérletet a Pécsi Galéria TÉRERŐ - Az ipar és a képzőművészet találkozása című kiállítása.

A kiállításon a Lakics Acélszobrászati Szimpóziumon 2016 és 2019 között készült munkák láthatók, összesen kb. 30 acélszobor. A kiállítási anyag – több száz kilogramm hűvös acél – kiválóan reprezentálja a művészi határtalanság révén, hogy bármely anyagból megszólaltatható valami nagyon emberi, már-már lírai mélységű üzenet. Kemény anyag, puha tartalom: röviden így összegezhető a Térerő kiállítás.

A művészi kreativitás mindig új utakat keres magának, amelyek sokszor váratlan találkozásokból, helyzetekből, felismerésekből bontakoznak ki. Ilyen találkozás jött létre a PTE Művészeti Kar Szobrásztanszéke és a Lakics Kft. között, amelynek köszönhetően 2016 óta minden éveben megrendezésre kerül a kezdeti LAKICS Acélszobrászati Workshop – immár TÉRERŐ Acélszobrászati Szimpózium néven.

Az acélszerkezetek gyártása során egyedi minőségű új acélanyag keletkezik, amelynek művészi újrafelhasználása kihívást és ritka alkalmat kínál a szobrászok számára az ipari technológiák művészi felhasználására, valamint a nagyobb méretű köztéri szobrok létrehozására. A Művésztelep kiemelt célja, hogy fiatal szobrászgeneráció tagjai együtt dolgozhassanak a hazai és külföldi kollégákkal.

A Szimpozion különlegessége, hogy az alkotók az üzem gyártócsarnokában dolgoznak, a mindennapos termelési folyamat mellett jönnek létre művészi alkotások. Lehet, hogy a targonca az egyik percben egy alkatrészt, a másik percben egy acélszobrot helyez át. A gyár dolgozói motivációt szereznek a művészektől, az alkotók pedig belelátnak az acélmegmunkálás mindennapjaiba.

A Pécsi Galéria december 10-ig látogatható kiállítása válogatás a szimpóziumokon készült műalkotásokból.

Fotók forrása: Pécsi Galéria