Mozgás, absztrakció, dimenzió és invenció, azaz MADI. Az irányzat gyökerei a huszadik század eleji avantgárd irányzatokból , elsősorban a konstruktivizmusból erednek, de a kubizmus és a futurizmus elemei is ötvöződnek benne, sajátosságai azonban leginkább a színek és formák játékában rejlenek.

MADI-megnyito-fotok_-120-scaled.jpg
Fotó: Piti Marcell

A Deák17 Galériában június 4-ig látogatható tárlatra száznál is több látványos geometrikus MADI-alkotást válogatott Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János a Mobil MADI Múzeum gyűjteményéből. 

A mozgalom Buenos Airesből indult 1946-ban, amikor többek között Carmelo Arden Quin, Rhod Rothfuss, a Magyarországon született Gyula Kosice közreadták a Movimiento MADI című kiáltványukat. 

A kiállítás négy szekcióban tárja fel a MADI szemléletét: kitér a 20. század legnagyobb konstruktivista elődeire, és olyan alkotók grafikáit mutatja be, mint Tatlin, Rodcsenko, Kandinszkij, Malevics vagy Kassák és Moholy-Nagy. Külön szekcióba gyűjtve láthatók a síkgeometrikus művészet és a MADI legnagyobb hazai képviselőinek, többek közt Fajó János, Harasztÿ István vagy Haász István munkái. A tárlat legnagyobb számú egységét alkotják a MADI nemzetközi művészeinek poligonális vásznai, síkplasztikái és mozgó objektjei. A negyedik interaktív szekcióban kapott helyet a Deák17 Galéria művészetpedagógiai koncepciójához kapcsolódóan Saxon Szász János MADI szemléletből kifejlesztett, matematikát és művészetet ötvöző Poliuniverzum művészetpedagógiai játéka és módszertana.

A kiállított alkotások elhagyják a festmény hagyományos derékszögű kereteit és sokszögű objektként jelennek meg a falakon. Kilépnek a síkból, és az alapformák ismétlődő megtörésével könnyed, játékos térbeli alakzatokká válnak. A formák variációja, az arányváltások és a mozgó struktúrák mellett a MADI-művek különlegessége a színek erejére és kombinációjára, valamint az újfajta anyagok, az üveg, a plexi, a műanyag, a fém felületjátékára és ütköztetésére épül. 

A Deák17 Galériában MADI Univerzum – Poliuniverzum című ingyenes tárlata 130 látványos alkotáson és húsz ország művészein keresztül mutatja be a mozgalom csaknem nyolcvan éve tartó alakulását az alapítóktól a kortárs követőkig.

További információ a tárlatról itt