Székely Aladár, a 20. század elejének nagy hatású portréfényképésze életét és munkásságát bemutató kiállítás látható november 22-étől, csütörtöktől a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A 150 éve született Székely Aladár 1899-ben nyitott műtermet Budapesten. A régi ízléssel szakító, minden újításra kész fényképésznek írók és művészek – köztük Ady és barátai, a Nyolcak festői és a Nemzeti Színház művészei – is gyakori vendégei voltak. Küldetésének tekintette, hogy portréfotográfiáin megragadja a művészek egyéniségét, és arcvonásaikat megőrizze a jövő számára.

Az évfordulós kiállítás arra vállalkozik, hogy ismert és eddig nem publikált képek segítségével betekintést engedjen a művész személyes életébe, a műteremben folyó alkotómunka műhelytitkaiba. Emellett több mint száz fotó segítségével a Székely-dinasztia három és fél évtizedes működésének történetét is felrajzolja. A Székely-hagyaték 1977-ben került a PIM gyűjteményébe.

Az Új vizeken. Írók és művészek Székely Aladár műtermében című kiállítás január végéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Székely Aladár a fiával. Fotó forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum