fbpx

Akik másképp látják a világot

Az Óbudai Fotóklub új fotócsoportjában autizmussal élők mutathatják meg, hogy látják a világot fényképezőgépen keresztül.

Az idén 50 éves jubileumát ünneplő Óbudai Fotóklub olyan fotócsoportot hozott létre, ahol autizmussal élők számára biztosítanak lehetőséget képalkotási tehetségük bemutatására.

November 14-én Óbuda Fő terén, az Esernyős Galériában Koncz Dezső klubelnök tartalmas, fotókkal illusztrált előadásban számolt be az Óbudai Fotóklub újító szándékú és társadalmi felelősségvállaló kezdeményezéséről.

Koncz Dezső klubelnök beszámolója

Egy erős közösség alapját az a hozzáállás képezi, ha tagjai figyelemmel és érdeklődéssel fordulnak egymás felé. A fotóegyesület kiemelkedő példája ennek a közösségépítésnek, mivel felkarolják azokat az autista fiatalokat, akik szívesen foglalkoznak fényképezéssel, és akik keresik a befogadó csoportokat. Számukra az iskolán kívül töltött időben is meg kell találni azokat a speciális tevékenységi köröket, melyekben élményeket és új ismereteket is szerezhetnek. Az Óbudai Fotóklub erre nyújt hiánypótló megoldást.

A kezdeményezéshez számos intézmény és szakember is felajánlotta már segítségét. A Nikon három professzionális fényképezőgépet biztosított a szervezet számára, de a fővárosban több kiállítási lehetőséget is szervezésnek, hogy a tagok bemutathassák sajátos világlátásukat tükröző képeiket.

Az autista fotócsoport tagjai

A fotóklub tevékenysége a mindennapokban olyan fotós séták megszervezését biztosítja, melyek alkalmával a fiatalok mentorok segítségével megtanulhatják a különböző fényképezőgépek manuális beállításait és a kerület utcáiban megörökíthetik a számukra érdekes mozzanatokat. Koncz Dezső klubelnök kiemelte, hogy legtöbbjük szinte ösztönösen és magától értetődően kezeli a bonyolultabb gépeket is.

Az autizmussal élő diákok sokszor olyan nüansznyi szépségeket is képesek megragadni, melyek művészivé teszik felvételeiket és alig szükséges hozzájuk bármilyen utómunka vagy korrigálás.

Legtöbben a természetben rejlő csodákat veszik észre, vagy építészeti struktúrák vonalvezetését komponálják kivételes látószögekbe, de akadnak olyanok is, akik legszívesebben önmagukat fotózzák. Az egyesület további célja, hogy az Óbudán már meglévő csoportot országos hálózattá bővítsék és bekapcsolják az autista fotócsoportot is az országos amatőr fotós mozgalomba, annak pályázataiba és a legtehetségesebb fotósokkal megjelenjenek az országos és akár nemzetközi mezőnyben.

Fotó: Luci Gábor

Az eseményen részt vettek olyan neves fotográfusok is, mint Keleti Éva, Módos Gábor és Tóth József Füles.

Fotók: obuda.hu, kiemelt kép: Háló Roland fotója

A rovat további cikkei