fbpx

Akinél a szenvedély és a bátorság összeér – Miklósa Erikát köszöntjük

„Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból” – vallja Miklósa Erika. A június 9-én ötvenedik születésnapját ünneplő operaénekes fontosabb szerepeinek felvételeiből válogattunk.

Miklósa Erika tizenévesen atletizált, majd egy baleset miatt abba kellett hagynia a versenyzést, így kedvtelésből az éneklés felé fordult. Alig három év elteltével, 19 évesen – minden idők legfiatalabbjaként – szerződtették a Magyar Állami Operaházhoz. Első külföldi fellépése 1992-ben, Brüsszelben volt, Hamari Júlia meghívásának köszönhetően.

Még ebben az évben Mannheimben mutatkozott be A varázsfuvola Éj királynőjének szerepében, amellyel csakhamar meghódította a világ összes jelentős színpadát Londontól New Yorkig. Mára több mint ötszázszor énekelte, a felvételen a Berlini Filharmonikusokkal.

Az Éj királynője

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola konzervatóriuma után, 1996-ban külföldön képezte magát: előbb a philadelphiai Academy of Vocal Arts, majd a milánói Scala ösztöndíjasaként. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, ahol szopránszerepek sorát énekelte és énekli azóta is: A denevér Adéljától a Rigoletto Gildáján keresztül a Szöktetés a szerájból Constanzajáig. Az alábbi részlet a Rigoletto budapesti előadásából származik.

Gilda

2004-től állandó fellépője a New York-i Metropolitannek. A fajsúlyos szerepek mellett előszeretettel szerepel vígoperákban is, például Adéle grófnőként Rossini Ory grófjában, melyben a Szegedi Nemzeti Színházban és a Malmöi Operában is énekelt. Kiváló művészekkel dolgozott együtt, az alábbi felvételen Polgár Lászlóval énekelt duettet a Don Giovanni Zerlinájaként.

Zerlina

Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical, az operett világába is. 2011-ben megjelent, Fekete-Kovács Kornéllal és a Modern Art Orchestrával közösen készített, Másképp című lemezén egészen új oldalát mutatta meg.

„Keresem az új dolgokat, az meg pláne motivál, hogy mások mondják, meg kellene próbálnod a jazzt. Egyszerűen vonzanak ezek a lehetőségek. Feltöltenek, belépek új világokba, és jól érzem ott is magam. A Másképp című lemez voltaképpen az én szenvedélyeimről szól. Akár Piaf-sanzont, akár Piazzola-tangót és Cole Porter-jazzt, akár a Carmenből a Habanerát éneklem. Nálam a szenvedély és a bátorság amúgy is összeér.”

Maria de Buenos Aires

A 2015-2016-os szezonban a West Side Story Mariájaként valamint a Hunyadi László Gara Máriájaként láthatták a nézők a Magyar Állami Operaházban. Egy gálakoncerten Placido Domingóval énekelte el a West Side Story jól ismert duettjét.

Maria

2016-ban – pályára lépésének 25. évében – a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütált a Traviata főszerepében, alább Violetta áriáját hallhatják a Virtuózok Újévi koncertjéből. Az operaénekes éveken át zsűrizett a televíziós tehetségkutató műsorban.

Violetta

Miklósa Erika szívén viseli az egészséggel, a sporttal, a jótékonysággal és tehetséggondozással kapcsolatos ügyeket is. Nyíltan beszélt öt évvel ezelőtt kislánya, Bibi örökbefogadásáról, erőt adva ezzel a hasonló helyzetben lévő pároknak. 2011-ben az önkéntesség magyarországi nagykövete volt, 2012-ben Nemzetközi Fair Play díjat kapott. 2013-ban, amikor Los Angelesben énekelt, átrepült New Yorkba, hogy lefussa a maratont.

Pályája során bejárta a világot, de lakhelye mindvégig Magyarország maradt, egy bakonyi kis faluban él. Munkásságát – egyebek közt – Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima-díjjal ismerték el.

A rovat további cikkei