A Fesztivál Akadémia Budapestet (FAB) kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás azzal a céllal, hogy a magyar fővárosban egy nemzetközi rangú eseménysorozatot hozzanak létre.

Alessandro Baricco
Alessandro Baricco

A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai költöznek be nyáron Budapestre évről évre és lépnek fel koncerteken egyszeri és egyedi formációkban, vállalva mellette azt is, hogy foglalkoznak a kurzusokon részt vevő diákokkal. A FAB szakmai minőségét mutatja, hogy mára a világ legjelentősebb zenei eseményei között jegyzi a nemzetközi szakma.

A fesztiválprogramot idén megelőzi július 4. és 14. között a rangos Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny Shlomo Mintz elnökletével, ezt követik a  július 21-ig tartó FAB eseményei.

A fesztivál idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójával, a számos elismerést elnyert Ifjú barbárok című előadással veszi kezdetét. Az előadást a fesztivál nulladik napján, július 13-án, valamint a nyitóestén, július 14-én játsszák a Magyar Zene Házában. A darabot Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva Vecsei H. Miklós szövege és a társulat improvizációi alapján rendezte ifj. Vidnyánszky Attila. A produkció a két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály barátságát, első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit dolgozza fel, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk ma is aktuális kérdéseivel szembesíti a nézőt.

Több különleges hangverseny is lesz a FAB alatt. A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából az áldozatokra emlékeznek a Fesztivál Akadémia Budapest július 15-ei koncertjén a Dohány utcai zsinagógában, a július 17-ei „sétálós koncerteken” a közönség Budapest templomaiban tehet egy barokk sétát, négy templomban négy különböző koncertet meghallgatva. A 20. és 21. századi zenék kerülnek előtérbe a FAB július 18-ai programján a BMC-ben, amelyet Eötvös Péter emlékének ajánlanak a szervezők és a részt vevő művészek. Az Eötvös Péter-emléknap délelőttjén Kurtág György tart háromórás nyilvános mesterkurzust a BMC Nagytermében Bartók 2. vonósnégyeséről. Július 20-án az irodalom és a zene kapcsolatának szentelve Alessandro Bariccóval lesz beszélgetés, 21-én pedig fellépnek a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai, valamint Andreas Ottensamer és a FAB mesterkurzus diákjaiból alakult zenekar.

A FAB számos napján matinékoncertek várják az érdeklődőket, amelyekre ingyenes a belépés. Ezeken az alkalmakon a FAB mesterkurzus diákjai állnak színpadra bemutatva tudásukat az érdeklődőknek.

Kokas.Kelemen.foto2CsibiSzilvia.jpg
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Fotó: Csibi Szilvia

Az eseménysorozat fellépői közt olyan művészek vannak, mint Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Kokas Dóra, Lukács Miklós, Csalog Gábor, Joó Szabolcs, Fejérvári Zsolt, Fenyő László, Korcsolán Orsolya, a Söndörgő együttes, valamint Dora Schwarzberg, Shlomo Mintz, Jens Peter Maintz, Thomas Dunford, Alissa Margulis, Latica Honda-Rosenberg, Nora Schwarzberg, Maxim Rysanov, Kyril Zlotnikov, Jonian Ilias Kadesha, Vashti Mimosa Hunter, Diana Ketler, Matthew Hunt, Benkócs Tamás, José Vicente Castelló, Johannes Held, Razvan Popovici, Gloria Campaner, Maria Meerovich, Nicolas Altstaedt és Alexander Lonquich.

A Fesztivál Akadémia Budapest koncertjeiről bővebb információ itt található.