„A Tornyai János Múzeumnak fontos, hogy a Vásárhelyhez, a vásárhelyi tájhoz kötődő alkotók, akik közül sokan nyaranta a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótóborban közös alkotásra gyűlnek össze, megmutathassák műveiket a helyi közönségnek” – fogalmazott Miklós Péter múzeumigazgató a sajtóbejáráson. Emiatt kerül sor immár második éve a szabadiskola téli tárlatai hagyományának felelevenítésére. Mint elmondta, Mucsi Zoltán nemcsak szervezi az alkotótábort, hanem ott egymással kommunikáló és egymásnak ihletet adó közösséget működtet a sok évtizedes múltra építve.

2019. július végén és augusztus elején két héten át folyt a munka a mártélyi alkotótáborban.

A művek többségének témája a mártélyi táj, azonban jelen vannak a táborban az absztrakt kifejezésmódot alkalmazó alkotók művei is. A rendezés során nem választották szét a professzionális művészek, művésztanárok és az amatőr alkotók műveit, a tárlat ritmusát a tematika határozza meg.

A kiállító művészek között szerepel két Munkácsy-díjas alkotó, a tárlatot megnyitó Hézső Ferenc, valamint – Verebes György; képzőművészeti tevékenységet folytató művésztanárok, Mucsi Zoltán, Bányai Béla, Bozsér Zsolt és Zoltai Attila, de a Vásárhelyi Őszi Tárlatok olyan rendszeres kiállítói is, mint D. Nagy Tímea, Donka Gergely és Vidovits Iván.

„A táborba az egész országból, időnként a határon túlról is érkeznek alkotók” – mondta el Mucsi Zoltán, aki fontosnak tartja, hogy az itt születő művek a kifejezésmódok skálájának minél szélesebb spektrumát öleljék fel.