Szentendre Fő tere az utóbbi időben több új kiállítóhelységgel is gazdagodott. A rekonstrukciós munkák sorozatában a nemrégiben átadott Új Műhely Galéria működése ismét a kortárs művészet bemutatóhelyévé vált. Szomszédságában pedig a szintén renovált Kmetty Múzeum biztosít változatos programokat a kiállítás-látogató közönség számára.

Az Örök kereső címmel látogatható a Kmetty Múzeum állandó kiállítása Szentendrén. A Ferenczy Múzeumi Centrum tagintézménye impozáns helyszínen, a Fő teret körülölelő épületek koszorújában áll. A kiállítótér rekonstrukciós felújítás után a tavalyi év végén nyílt meg újra a látogatók számára. Kmetty János özvegye férjének 275 tételes hagyatékával alapozta meg az intézmény gyűjteményét, mely 1981 óta a festő életművének bemutatását és feldolgozását hivatott szolgálni.

A kiállítóteret egy 18. századi, egykori dalmát kereskedőházban hozták létre, melynek utcafrontja árusítóhelyként funkcionált, míg a hátsó részében lakásokat alakítottak ki. Az épület történetének érdekessége, hogy 1850-es években átépítették, aminek következményeképpen a barokk épületrész csaknem teljesen eltűnt.

foto026
A mostani rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet,
a homlokzat és a belső falrendszer.

A múzeum kialakításakor Hulyák Anna építész vezetésével az egykori ?elveszett? épületnek a rekonstruálására törekedtek: a kiállítá­si terület a barokk épületrész alapjaira került. A mostani rekonstrukció részeként teljes egészében megújult a tetőszerkezet, a homlokzat és a belső falrendszer. Az elektromos rendszer kicserélése mellett korszerű klímaberendezéseket szereltek be, és teljesen új világítási rendszert alakítottak ki, melyeket kifejezetten a festményekhez alakítottak. Ahhoz, hogy Kmetty János remekműveit valódi múzeumi körülmények között csodálhassuk meg, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kubinyi Ágoston-pályázat keretében 33 millió forint összeget, valamint Szentendre önkormányzata további 18 millió forint támogatást biztosított.

A néhány összefüggő teremsorból álló immár múzeumi épület tehát az örök keresőnek titulált festő életművét mutatja be. A művész önmagát kereső alkatnak jellemezte, és Kassák Lajos gondolatai is alátámasztják ennek érvényességét: “Állandóan munkában van, nem azért, mintha eddig még nem bukkant volna rá semmi érdekesre és érdemesre, hanem azért, mert mindannál, amit eddig talált, még jelentősebbet szeretne a napvilágra hozni.”

Kmetty_Janos_onarckep
Kmetty János: Önarckép

A kiállítás kurátora, Bodonyi Emőke szerint Kmetty racionális és tudatos művész volt, aki folyamatosan kereste az új kifejezésmódokat, de művészetében mindvégig következetes maradt. Az életművének keresztmetszetét nyújtó bemutatón az egész munkásságát végigkísérő jellegzetes önarcképei és csendéletei, valamint városligeti, szentendrei, nagybányai tájképei és az utolsó alkotói korszakára jellemző, kékes árnyalatú, geometrikus szerkezetbe illesztett kompozíciói láthatóak.

A tárlat nyitánya Kmetty János önportréból összeállított válogatás, melyen keresztül az alkotó egy kedvenc műfajának sokszínű variánsait ismerhetjük meg. Ezt a mindig kéznél lévő témát több neves festőhöz – például Rembrandthoz – hasonlóan ő is különféle pózokban és viseletekben kivitelezte. Kmettyt a cézanne-i hagyományok folytatójának és az első magyar kubistának is nevezik, mely elnevezések hitelességéről leginkább csendéletei tanúskodnak.

57240629_1197109330444262_7207858006417997824_n
Bodonyi Emőke szerint Kmetty racionális és tudatos művész volt.

Az egész tárlat kialakításán tükröződik a művészettörténész-kurátor szakértelme és alapossága. A bemutató anyagát nem csak az intézmény saját gyűjteményének darabjai adják, hanem más köz- és magángyűjtemények kincseit is kölcsönözték. A kurátor tervei szerint időközönként új szempontok kiemelésével újítják majd meg a kiállítást, hogy mindig újszerű mondanivalóval tölthessék meg a tereket. Hasonló elven és nagy sikerrel működik Szentendrén a Czóbel Múzeum is.

A Kmetty Múzeumban rendszeresen szerveznek tárlatvezetéseket és más kísérő rendezvényeket is. Legutóbb Juhász Anna Hatlépés elnevezésű irodalmi estjén Gryllus Dorka és Csőre Gábor elevenítette meg Kmetty és kortársainak levelezéseit és emlékeit. A következő irodalmi eseményt június 1-jén rendezik meg az álom témakörében az idei Art Capital művészeti rendezvénysorozat részeként.

Fotók: Ferenczy Múzeumi Centrum

Nyitókép: tárlatvezetés a Kmetty Múzeumban