Állj meg, vándor!

Kultpol

A bencés szerzetesrend a kezdetektől önellátásra törekszik, mindig is igyekezett önálló, kétkezi munkával megteremteni a napi betevőt ? amellett, hogy a monostor környékére tévedő, megfáradt zarándokot is szívesen látta. A Pannonhalmi Bencés Főapátság ennek jegyében képzeli el jelenét és jövőjét, ezt szem előtt tartva viszont nem restell ? egy szerzetesi közösségtől valahogy még mindig szokatlannak tűnő módon ? exkluzív éttermet és borbárt nyitni.
 
 Várszegi Asztrik

A nagy sajtóérdeklődéstől övezve megnyílt Viator Apátsági Étterem és Borbár az esetleges várakozásokkal szemben korántsem próbál archaizálni, hiszen ? ahogy azt Várszegi Asztrik püspök, főapát is világossá tette ? nem lett volna értelme sem ?kis apátságot?, sem pedig parasztstílusú kiskocsmát építeni. A főapátság uniós támogatással megvalósuló turisztikai fejlesztési programjának részeként megnyitott étterem, borbár és konferenciaterem ugyanis sokkal inkább a jövőbe, a modernizáció felé tekint: az exkluzív, letisztult, egyszerű formákkal operáló helyszín hatalmas üvegablakai lélegzetelállító panorámával ajándékozzák meg a betérőt.

 
Bár félő, hogy az étterem exkluzivitása nem feltétlenül fogja vonzani a biciklis-hátizsákos turistákat, a főapát szeretné, ha az új létesítmény a magyar társadalom és a külföldi vendégek számára egyaránt ?a béke bázisa? lehetne, ha a betérő az itt töltött idő után boldogabban, pihentebben folytathatná az útját. Az étterem neve is magában rejti az utat, a via-t: a viator annyit tesz, mint vándor, útonlévő ? hiszen ?mindannyian utazók vagyunk?. A gyulafehérvári székesegyház régi síremlékeinek egyikén a következő felirat olvasható: ?Sta viator! Nec abi. Morare paulum et considera? ? azaz: ?Állj meg, vándor, ne távozz! Maradj egy kicsit és elmélkedj!? Ehhez hasonló szellemben szeretnék a főmonostor alatti Kosaras-dombon található látogatóépületet is működtetni: a domb ?gyomrában? kialakított parkolóház kétségtelenül megkönnyíti az ide - autóval, biciklivel ? érkezők dolgát. (Évente akár 100 ezren is ellátogatnak az apátságba.)
 

pannonhalmibencesfoapatsag_latogatokozpont_megnyitottak_dvett20100528004.jpg
Látogatóközpont a Pannonhalmi Bencés Főapátságban

Várszegi Asztrik úgy gondolja, a monostor ezzel "nagyságrendeket lépett előre a vendégfogadásban, nyitásban?, ezzel együtt elfoglalta a helyét az olyan nyugat-európai bencés monostorok láncolatában, mint például a svájci, bajor, vagy az osztrák monostorok. Elmondása szerint egy kicsit mindig ezek mintáját tartotta szem előtt munkája során. Az egyszerre turistafogadó, étterem, borbár és konferenciaterem mellé hamarosan csatlakozik a Szent Jakab vendégház, emellett az arborétum és a Hospodár-kert is megújul.

 

pannonhalmibencesfoapatsag_latogatokozpont_megnyitottak_dvett20100528005.jpg
Látogatóközpont a Pannonhalmi Bencés Főapátságban

Az étteremtől a monostor felé közeledve egy bencés diáktól, Dánieltől megtudom: a Viator létrejöttét tanulókként annyiban érzik, hogy Radványi Roland, az étterem szaktanácsadója az ő étrendjüket is átalakította némileg (a zacskós jellegű levesek helyett például már jóval finomabbak kerülnek az asztalukra.) Bár meglehetősen szigorúan fogják őket ? ahhoz is külön engedély kell, hogy a faluba lemehessenek ?, azért a zene szabadsága sokat könnyít rajtuk: nemrég rockmajálist rendeztek, ahol az iskolában működő zenekarok csaptak a húrok közé. A későromán-koragótikus bazilikát körülvevő monostor kivételesen gyönyörű környezetében sétálgatva az ablakban lógó diákokra leszek figyelmes - eszembe jut: túl sok inger nem érheti őket ebben a festői, a külvilágtól bizonyos értelemben mégis elzárt épületegyüttesben. Beszélgetőtársam viszont felvilágosít: 9. osztályig 30 ágyas (!) szobákban laknak ? ami azért minden, csak nem ingerszegény környezet.

 
A régmúlt szellemével átitatott klasszicista könyvtárban kivételes XI. századi okleveleket láthatunk ? köztük a tihanyi alapítólevéllel és pannonhalmi kiváltságlevéllel, amely Szent István egyetlen eredeti formában fennmaradt alapítólevele. Az önellátás jegyében működő Pannonhalmi Apátsági Pincészetben már a kulináris élvezetek szolgálatában nyűgöz le a négyemeletes présház és a hengeralakú kútház ? ahol ?a hegy gyomrában? sétálva egészen profi berendezésekkel és hozzáértéssel találkozunk. Sőt, a kedves vendég ez alkalommal még az új Rajnai Rizlingjük nevét is megválaszthatja ? eredmény persze csak a bor hivatalos megjelenésekor várható. Egy okkal több, hogy belátható időn belül visszatérjek.