A Nemzeti Hauszmann Program részeként zajló fejlesztés során a várkapitányság munkatársai megkezdték a Dísz tér 2. szám alatti, jelenleg üresen álló telek rendbetételét, amelyen a Vöröskereszt egykori impozáns székháza születik újjá a következő években.

A Mikula Ferenc (1861-1926) által készített – eddig elveszettnek hitt – szobrok a II. világháborúban megsérültek, és ezután kerülhettek a Dísz tér 2. épületének pincéjébe. Másolataik jelenleg is a Halászbástyán állnak. A mintegy 2 méteres, eredeti szobrok lábainál jól látható az Álmos és az Előd felirat, és bár mindkettőnek hiányzik a feje és karja, részletes kidolgozásuk és sérüléseik alapján egyértelműen eredetiként azonosíthatók.

A munkálatok során előkerült egy tömött, vörös mészkőből készült, gazdagon díszített medence. Ez vélhetően egy úgynevezett lavabo, melyet a keresztény liturgiában a kézmosáshoz használtak. A lelet pontos kormeghatározása jelenleg is tart a Budapesti Történeti Múzeumban.

A törmelékek között számos, az egykori székházat díszítő építészeti elemet, oszloptöredéket, ajtó- és ablak szárkövet és számos egyéb kőfaragványt is találtak. Ezek nagyban segíthetik a tervezők munkáját a Hauszmann Alajos irodája által tervezett épület külső homlokzatának minél hitelesebb újjáépítésében.

A Dísz tér 2. alatt újjászülető, egykori Vöröskereszt Székház új épülete külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eredetit, de a homlokzatok mögötti terek mind belsőépítészeti, mind épületgépészeti és üzemeltetési szempontból kortárs, XXI. századi megoldásokkal készülnek majd el.

Az ingatlan fejlesztése a pincerendszer további, építési törmelékkel eltorlaszolt részeinek feltárásával folytatódik, így az is elképzelhető, hogy újabb értékes leletek kerülnek majd napvilágra.