Ki mit tud? 1962

Azon túl, hogy könnyed, színvonalas szórakozást nyújt, igazi kordokumentum a Ki mit tud? országos televíziós tehetségkutató versenye. Az M3 csatorna archívumában megnézhetik az 1962-es első évad döntőjét, benne a tizennégy éves Kern András és Pintér Gábor kiváló paródiájával, amelyben Kern Pécsi Sándorként toppan be a színpadra, és szemére veti a zsűriben ülő Várkonyi Zoltánnak, hogy miért jutottak be ezek a fiatalok a döntőbe, majd Alfonzóként igyekszik nekik ötleteket adni, milyen számot mutassanak be. A műsor itt látható.

A következő évi döntőben bukkan fel Sztevanovity Zorán Gershwin- és Dobos Attila-dalokkal, de a többi fellépőt is érdemes meghallgatni.

Ha én egyszer kinyitom a számat…!

„Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni” – bizonyára sokan emlékeznek Salamon Béla színész-humorista legendássá lett mondatára. Bánki Iván Aranyoskáim – igaz mesék Salamon Béláról című filmjében megelevenednek a kacagtató kabaréjelenetek, és a színész életének hétköznapi, ám nem kevésbé szórakoztató pillanatai – Salamon Béla szerepében Kern Andrással.

A Három nővér Ascher Tamás rendezésében
Sinkó László, Básti Juli

A Katona József Színház társulata bejárta a világot 1985-ben bemutatott Csehov-előadásával, a Három nővérrel. Ascher Tamás rendezésében Bodnár Erika, Básti Juli és Szirtes Ági játszották a lányokat, Versinyin szerepében Sinkó Lászlót láthatjuk.

Vámos Miklós: Lehetetlen

Gyerekkoromból emlékszem Vámos Miklós Lehetetlen sorozatára, melynek legjobb történetei később könyvben is megjelentek. A Radnóti Színház színpadán rögzített beszélgetésekben Hernádi Judit mesélt gimnáziumi intőkről, Szilágyi Tibor széthagyott női póthajak okozta galibákról, Jordán Tamás a rettenetes arcmemóriája miatti zűrzavarról, Almási Éva a személyiséggel rendelkező autókról, és még számos más kiválóság: többek közt Halász Judit, Komlós Juci, Eperjes Károly, Lukáts Andor, Presser Gábor, Gregor József életének szórakoztató, emlékezetes epizódjairól. Lásd itt.

Esztergályos Cecília és Kállay Ferenc az egyik műsorban
Az Utas és holdvilág hangjátékban

Vajdai Vilmos 2002-ben rendezett hangjátékot Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből. A rádiójáték szakított a műfaj klasszikus formáival, a párbeszédek és zenei bejátszások egymásutániságát különleges atmoszférateremtő hangeffekt-bejátszásokkal egészítette ki. Tizenöt évvel később Vajdai a TÁP Színházzal egy sajátos látványvilágú öt és fél órás előadást hozott létre a Trafóban, ahol a színészek a korábban felvett rádiójáték bejátszásaira tátogtak. Most meghallgathatják a tizennégy részes hangjáték sorozatot online.

Fischer Annie a stúdióban

Fischer Annie viszonylag kevés lemezfelvételt készített, mert ódzkodott a stúdiók zárt világától. Természetesen azért akadnak hanganyagok, ahol csodálatos zongorajátékával adózhatunk a klasszikus zenének, az M3 online archívumában viszont vannak televíziós felvételek is, így képeken is láthatjuk ihletett játékát. Az itt hallható bejátszásban Brahms- és Beethoven-műveket ad elő.