Az iskolagépek történetéről rendez új, időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány március 8-tól Túrkevén, május második felétől pedig Budapesten. A kiállítást Képes Gábor, a Neumann Társaság igazgatója rendezte.

A budapesti József Attila Gimnázium személyi számítógépes szakköre 1983-ban. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás
A budapesti József Attila Gimnázium személyi számítógépes szakköre 1983-ban. Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

A School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban című kiállítás március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható.

Az időszaki kiállítás a magyar középiskolai informatikaoktatás történetéből nyújt áttekintést az 1980-as évek első felére fókuszálva, mert ekkor kezdték el egy kormányzati program segítségével ellátni a magyar iskolákat számítógépekkel. A tárlaton több mint kétszáz, az ITMA szegedi gyűjteményéből és a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából származó, muzeális értékű számítógép, továbbá kazetták, szoftverek, dokumentumok is láthatók lesznek. A tárlat tablóin nagy informatikatanárokról, példaképekről is olvashat majd a közönség, köztük Kovács Mihály piarista tanárról és Vincze Sándorról, a kisújszállási Móricz Középiskola tanáráról, akik már az 1950-es évek végén elkezdték a modern informatika előzményét, a kibernetikát tanítani.

A tárlaton látható lesz egyebek mellett a Híradástechnika Szövetkezet HT1080Z számítógépe, amelynek 16 és 48 kilobájt RAM memóriájú változatai, fekete-fehér grafikával, beépített kazettás magnóval nagyobb tömegben jelentek meg az iskolákban. Az alapvetően a BASIC nyelv oktatására szánt számítógépekre a legnagyobb sikert a Galaxy Invasion című amerikai játékprogram aratta. A játék azért terjedhetett el, mert a magyar iskolagép egy távol-keleti számítógép licence volt, amely kompatibilis volt az 1977-ben gyártott amerikai TRS-80 számítógéppel. A tárlaton az eredeti, amerikai TRS-80 Model 1 egyik példánya is látható lesz.

Kiállítják továbbá a Budapesti Rádiótechnikai Gyár BRG ABC-80 számítógépét is, amely 16 kilobájt RAM-mal és fekete-fehér grafikával szintén a 8 bites Basic számítógépek klasszikusai közé tartozik. A szerkezet még a HT gép megjelenése előtt, néhány száz darabos nagyságrendben jelent meg a magyar iskolákban. A gép egy svéd-magyar kooperáció eredménye volt, a svéd számítógéphez Jánosi Marcell mérnök tervezett kazettás adattárolót, és ő volt az, aki később a világ első mikrofloppyját is megalkotta.

A Videoton TV Computerét (TVC) is meg lehet majd nézni. A székesfehérvári vállalat színes grafikás, beépített botkormánnyal rendelkező számítógépe már sokkal profibb megjelenítést tett lehetővé, mint a HT számítógép, de megjelenésekor, az 1980-as évek közepére a Commodore-, majd később a PC gépek győzedelmeskedtek az iskolagép kategóriában is. A tárlaton a Novotrade cég által forgalmazott Commodore-gépek is láthatók lesznek, köztük a magyar iskoláiban is elterjedt Commodore-16 és plus/4 típusok. A felsoroltakon kívül látható lesz még a magyar számítástechnika oktatásra jelentős hatást gyakorló, a SZTAKI-ban fejlesztett, 1984-es Primo házi számítógép is, amely érintős, kapacitív billentyűzete miatt nem volt az iskolák számára a legjobb választás, viszont annál kedveltebb lett az otthoni felhasználók körében. A Primo népszámítógép is a tárlat ékességei közé tartozik.

fortepan_20984.jpg
A budapesti Magyar utca 12-14. alatti Novotrade-üzlet 1987-ben. Fotó: Fortepan / Fortepan

A School-Computer kiállításon interaktív műtárgymásolatokkal, például a Homelab-2, az Aircomp-16 és a Mickey-80 ritka magyar számítógépek működő másolataival, valamint egy online tudásbázissal is találkozhatnak az érdeklődők. Ez utóbbi és a tárlaton elhelyezett QR-kódok segítségével konferenciaelőadások, tárgyleírások, életrajzok és érdekes videók lesznek elérhetők a Neumann Társaság Informatikatörténeti Adattárából a témában.