Kőszeghy Flóra építész, képzőművész az elmúlt négy évben készült festményeiből mutat be válogatást a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

A tárlaton Kőszeghy Flóra különleges hangulatú olajfestményeit csodálhatják meg a látogatók, melyekből kibontakozik a 21. század korszelleme: a digitális gépember és az analóg géplélek találkozása elevenedik meg monumentális vásznain és kisebb méretű munkáin. 

A művész építészirodájában a művészi alkotás igényével, különleges formákkal és felületekkel tervez épületeket. Számára a sík- és a térbeli vágás az alkotás elsőrendű eszköze, ami koncepcionálisan kapcsolja össze a különböző alkotói területeket. Festészetében a képi kompozíció és a technikai megoldások reflektálnak a tervezés virtuális terének működésére. A képeken látható részletek a felismerhetetlenség határán lebegnek, és miközben a megfejtést keresik a nézők, a munkák részeivé válnak.

Kőszeghy Flóra képein az olajfestészet technikai megoldásai az ellentmondásosság, a bizonytalanság és a talányosság folytonosságával és oszthatatlanságával találkoznak a jelent átjáró futurisztikussággal.

Az emberi formák lehetnek barokk puttók részletei, amelyek mechanikus alkatrészekkel egészülnek ki, más képeken gépek ruházódnak fel emberi gesztusokkal. Ezek a portrék, alakok az absztrakt és a figurális festészet határán lebegve válnak a néző számára elevenné, ami a művésznő tudatos eszköze arra, hogy a nézőt a kép terébe bevonja. Kőszeghy Flóra a stiláris és a fogalmi definíciók kereteit tagadva szabadon mozog az egyes irányzatok vagy akár a diszciplínák között.

Az Analogues – utólagos előrecsatolás című kiállításon a klasszikus science-fiction remélt vagy vágyott valósága iránti nosztalgia teremtette paradoxonnal találkozhat a néző. A léptéküket vesztett, felnagyított tárgyak animális vagy akár emberi jellege egészül ki a kompozíciók disszonanciájával, így teremtve egy sajátos hangulatot, amely barokkosan dekoratív és feszültségterében megnyugtató. Így valósul meg az utólagos előrecsatolás, ahol a megélt idő és a megélt tér ellentmondása sejlik fel. A digitalizáció korában az analóg világ az antik fogalmi mezejébe vándorolt, emlékeink által mindezen képek, érzések mégis felrémlenek, majd rájövünk, hogy a portrékon látható idősödő tárgyak számunkra mindenképpen a jövőt kell, hogy jelentsék.

A kiállítás 2021. augusztus 1-ig látható az ÚjMűhely Galériában, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között. A kiállított alkotások megvásárolhatók a tárlat ideje alatt. A kiállítás kurátora Sipos Tünde művészettörténész.

Nyitókép: Kőszeghy Flóra: CRV (2020, részlet)