Két lemeznyi anyag kiadásával és megírásával zárja jubileumi évét a 30 éves Anima Sound System. A hazai elektronikus zenei színtér kiemelkedő csapata egy Bob Dylan-feldolgozáslemezt és Derkovits címmel saját dalokból álló anyagot is megjelentet a közeljövőben.

„A Temptation’s Not An Easy Thing – Anima Sound System presents the Songs of Bob Dylan című album a napokban jön ki, ezen az Animára jellemző elektronika háttérbe vonul, és egy nagyon személyes, spirituális, sokszor csak vázlatos-minimalista zenei formában hallhatók a Dylan-dalok. Nem best of dalcsokor, inkább az alkotó kevéssé ismert számait vettük elő” – mondta Prieger Zsolt, a zenekar vezetője az MTI-nek.

A zenész-dalszerző régóta készül a Dylan-projektre, az album ötletével dalkezdeményeket kért kollégáitól Bob Dylan kompozícióira azzal, hogy azokat az Anima befejezi és rögzíti. „Kaptunk teljesen kész felvételt, de volt, aki azért küldött, mert hallott a projektről, és kedvet kapott hozzá. Természetesen az Anima is készített saját feldolgozást. Májusban, Dylan 82. születésnapján tettük közzé az Oh, Sistert Rözge Maximékkal, majd szeptember közepén az Every Grain of Sandet, amelyet Gergácz Gáborral közösen analóg szintetizátorokkal, rossz mikrofonnal raktunk össze egy délután alatt, és én éneklem” – fejtette ki.

A közreműködők között találjuk Venit, az Anahitet, Rözge Maximot és Borsi Juditot (Meteo), Szabó Benedeket, a Napfonatot, Kiss Flórát, Benkő Dávidot, a Kodachrome/Muriel-párost, a horhost, a VelvetNoise-ot.

A Dylan-anyag először digitálisan jelenik meg a napokban, míg az új Anima sorlemez címe Derkovits lesz, és a tervek szerint év végén lesz elérhető róla több dal. A szerzemények többsége a két producer, Prieger Zsolt és Kováts Tibor közös munkáján alapul.

„Szombathelyen, a Derkovits-lakótelepen nőttem fel az öcsémmel, a Derkovits Gyula Általános Iskolába jártam, a lemez számomra egyfajta hazatalálás, egyben újrakezdés a 30 éves Anima-történetben. Derkovits, a 20. század első felében élt és alkotott proletár festő és grafikus fiatalon halt meg, de karizmatikus pályát futott be, művei szerintem a mai korszakban is határsértőek, aktuálisak, nehezen beilleszthetőek. Vonzódom az ilyen jellegű, nonkonform alkotókhoz” – fejtette ki Prieger Zsolt.

A Derkovits-albumon a táncos dalforma lesz meghatározó. „A cappellában is hallható lesz rajta egy-két dal, de szerepelni fog Andy Weatherall korábban közzétett, You Carry My Soul című dala, mely tisztelgés a 2020-ban elhunyt brit dj-producer emléke előtt. Szintén bemutattuk már A szív dobog című számunkat, de Tóth Kinga költővel és Kovács Antallal (Romano Drom) is lesz közös dal”.

Prieger Zsolt az elmúlt években a zenekar egyik frontemberévé lépett elő, a koncerteken énekel, táncol, beszél a dalok között, miközben korábban a háttérbe húzódott az élő fellépéseken. „Hiszek abban, hogy az ember alkotói identitása legyen minél színesebb. A dolgokat általában fordítva csinálom, mint ahogy szokás, és az Anima nem feltétlenül az énekeseken, inkább az általuk megjelenített energián múlik. Most egyszerre hárman is ebben a pozícióban vagyunk: Prieger Fanni, Magyar Bori és jómagam” – jegyezte meg.

Az Anima Sound System jubileumi éve rengeteg koncerttel zajlott, játszottak a Szigeten, a Művészetek Völgyében és a Campuson, október végén Berlinben is fellépnek, majd december 18–19-én dupla tortás-szülinapos-hosszú koncerttel zárják az évet a Budapest Jazz Clubban.

Prieger Zsolt beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Galériában TechnoCool címmel október végén nyíló kiállítás margóján bakeliten megjelenik az öccsével, Szabolccsal közös Anima előtti együttes, az ÉV kísérleti anyaga.

Az együttes 1993-ban alakult Szombathelyen, és eddig tizenegy stúdióalbumot készített. Az Anima modern elektronikus tánczenét játszik, de a reggae és a dub, a hip-hop és a pop, a hagyományos dalok és a zenei kísérletek, az erdélyi magyar és a zsidó népzene is jellemzi a csapatot, amelyhez rengeteg rádiós és klipsláger fűződik. Olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint az Asian Dub Foundation, De-Phazz vagy a Transglobal Underground.

A képen Prieger Zsolt és Kovács Tibor az Anima Sound System koncertjén a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 20-án. Fotó: Veres Nándor / MTI