A budaörsi fesztiválon hazai és nemzetközi diákok és pályájuk elején álló alkotók rövidfilmjei mellett egész estés filmek, nemzetközi workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is lesznek.

Prérifarkas

A Primanima idei programja kiemelten foglalkozik a kortárs animációs dokumentumfilmekkel. A gyerekek számára összeállított gazdag mesefilm-válogatást országszerte és a határon túl is vetítik a fesztivállal egy időben. Újdonságként külön filmprogram várja a kamaszokat is.

A 8. Primanimára közel 700 filmet neveztek, ezek közül választott ki az előzsűri 60 animációt, melyek a diák-, diploma- és elsőfilm kategóriákban versenyeznek, valamint 45 animáció szerepel a gyerekfilmes, és 15 kisfilm az újonnan létrehozott PrimaTeen versenyprogramban. A számos filmprogram között Night Moves néven éjszakánként a fesztiválra nevezett legextrémebb animációkból lesz látható egy-egy összeállítás.

Lány

A fesztivál versenyprogramjában olyan sikerfilmek láthatók, mint a cseh Daria Kashcheeva diák-Oscar-díjas Lány (Daughter) című stop-motion alkotása, mely egy apa-lánya kapcsolatról szól, Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje a párkapcsolati féltékenységet állítja középpontba, Buda Flóra Anna Entropia című, Berlinálén díjazott filmje a női szerepek ellentmondásosságát mutatja be, a svájci Michael Frei videójátékából készült KIDS című fekete-fehér kisfilmje a csoportdinamikát vizsgálja, az angol Anna Mantzaris Jó szándék (Good Intentions) című bábanimációja pedig a bűntudatot járja körbe. A fesztiválon mutatkozik be a holland Jelle van Meerendonk elsőfilmje, a Balra lépni szabad (Freedom of Failure), amely egy balszerencsés golfosról szól, valamint Rebák Tamás METU-n készített diplomamunkája, a Szökési sebesség című sci-fi is, melyben egy űrhajós és egy furcsa lény párharcát követjük nyomon.

Entropia

Bővült a gyerekprogram

Az idei Primanimára rekordmennyiségű gyerekfilm érkezett be, ezért a szervezők bővítették a fesztivál gyerekfilmes versenyprogramját. A gyermekeknek készült animációs kisfilmek közül kitűnik a német Julia Ocker Animanimals című websorozata, melyben élcelődve mutat be egy-egy állatot és annak tulajdonságait. A változatos témákat felvonultató, vizuálisan erős válogatásba több olyan kisfilm is bekerült, amelyek a kisgyermekek számára is érthetően, átélhetően dolgoznak fel komoly kérdéseket, mint a szlovák Martin Smatana világszerte díjazott bábfilmje, A papírsárkány (The Kite), amely egy családtag elvesztéséről szól. Az innovatív kézműves technikát használó mesefilmek közül Az erdő ritmusa (Rhythm of the Woods) című szingapúri filmben egy térben kinyitható leporellón elevenedik meg az erdei vadvilág.

Jó szándék

A gyerekeknek és a kamaszoknak két egész estés filmet is vetítenek. A Hajótöröttek című magyar ismeretterjesztő rajzfilmsorozat moziváltozata a kisebb korosztálynak készült, míg a norvég filmrendező, Mats Grorud A torony (The Tower) című első egész estés bábanimációs filmje a nagyobbaknak szól. A valós történeteken alapuló film egy palesztin kislány szemszögéből mutatja be a Bejrútban 1948 óta több generáció óta élő menekültek világát.

Kamaszok és animációs dokumentumfilmek fókuszban

A fesztivál új programszekciója a kamaszoknak szóló PrimaTeen. A rövidfilm-vetítéseket a válogatás kurátora, Peer Krisztina gyermekpszichológus által vezetett beszélgetések követik. A cél az, hogy a kamaszok a számukra komfortos vizuális világon keresztül legyenek megszólítva, ezáltal olyan témákról tudjanak beszélgetni egymással, mint önmaguk és mások elfogadása, az iskolai zaklatás, a testvérféltékenység, a nemiség vagy akár a halál.

Betti

A Primanima idén külön figyelmet szentel az animációs dokumentumfilmeknek. A DokuAnim elnevezésű nemzetközi rövidfilmes blokkban lesznek családtörténeti tematikájú kisfilmek, illetve a gender és a multikulturalizmus kérdését körbejáró alkotások.

 A kiemelt programblokkban vetítik a Cannes-t is megjárt egész estés dokumentarista animációs filmet, Anja Kofmel Chris, a svájci című első egész estés rendezését. Az archív felvételeket animációs jelenetekkel vegyítő dokumentumfilmben a fiatal rendező újságíró unokafivére történetének jár utána, aki a délszláv háborúban titokzatos körülmények között életét vesztette.

Anyahegy

A Primanima Nemzetközi Műhely idei kísérleti animációs workshopját Ducki Tomek lengyel–magyar animációs rendező és Gina Thorstensten norvég képzőművész vezetik, amelyen egy különleges gyurmaanimációs technika, a strata-cut trükkjeit sajátíthatják el a résztvevők.

A Primanimára számos rendező kíséri el a filmjét, akikkel a kötetlen hangulatú közönségtalálkozókon lehet megismerkedni.

Elengedni

A gyerekfilmek versenyprogramját a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is vetítik. Idén Szekszárd, Sopron, Pécs, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg tart kihelyezett Primanima-vetítéseket.

A fesztivál programjáról itt tájékozódhatnak.

Képek forrása: primanima.eu