A válogatás az animáció alap- és mesterszakon, valamint az angol nyelvű animációs képzésen végzett hallgatók diploma- és vizsgafilmjeit mutatja be.

A programban változatos témájú, technikájú és stílusú filmek láthatók majd, bepillantást nyújtva az egyetem animációs műhelyében zajló alkotói munkába. Mindösszesen húsz alkotást mutatnak be az eseményen.

Gál Adrienn így beszélt Outsider című diplomafilmjéről:

„Diplomamunkaként egy rajzanimációs filmet rendeztem, amibe élőfilmes elemeket is belefűztem. A történet folyamán egy narancssárga figurát követünk végig, aki próbál beilleszkedni a társadalomba, sikertelenül. Ezen karakteren keresztül a kívülálló konfliktusait igyekeztem bemutatni, de legfőképpen azt, hogyan éli meg mindezt ő, mi játszódik le benne. Egy hirtelen ötlettől vezérelve jutottam el ehhez a témához, ami személyes érintettsége mellett, később azt tapasztaltam, igen aktuális társadalmi jelenség is.”

Rebák Tamás animáció mesterszakon diplomázott, Szökési sebesség című filmje egészen az űrig repít.

„Diplomafilmem egy üldözés története sci-fi köntösbe ágyazva. Nem én választottam, hanem ő engem. Akkoriban akarva-akaratlanul is ez a hangulat uralkodott rajtam, így végső soron ennek köszönhetően született meg a film, és lett egy személyes alkotás, amilyennek egy első filmnek lennie kell szerintem. A film címe, a Szökési sebesség egy űrutazós szakkifejezés, végső elhatározást szimbolizál, melyet nagyon nehéz elérni és meghozni, de ha végre sikerül, fellélegezhetünk, és folytathatjuk utunkat tovább. Ez történik most velem is” – mondta az alkotó.

Nemes Regina Bekockázva! című műve cartoon stílusban készült rövidfilm, mely egy kis kalandozócsapatról szól.

„A történet az asztali szerepjátékok (társasjátékok) világában játszódik, annak elemeként a kockadobás befolyásolja a szereplők szerencséjét. Társaimmal több éve játszunk hasonló játékokkal; a projektet a saját karaktereinkről és élményeinkről mintáztuk.”

A vetítés kétnyelvű, a filmek angol illetve magyar felirattal láthatók.

A belépés ingyenes a pénztárnál átvehető nullás belépőjeggyel.

Részletes program: itt.

Nyitókép: Szökési sebesség (Rebák Tamás). Forrás: METU