A Minden helyekről című kiállítás a magyar származású, 1958 óta Párizsban élő Anna Mark művészetének sokrétűségét kívánja felvillantani, továbbá itthon ismert műveinek körét bővíteni olyan alkotások bemutatásával, melyekkel a hazai közönség eddig nem találkozhatott. A Képíró utcai galériában rendezett kiállítással párhuzamosan a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban július végétől lesz látható egy átfogó egyéni tárlat Anna Mark munkáiból.

A Párizsban élő Anna Mark a második világháború után induló, Franciaországban kiteljesedő magyar festőgeneráció tagja. Ma is aktívan jelen van a francia képzőművészeti életben, rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, képei bekerültek a nemzetközi közgyűjteményekbe. A magyarországi szcénával sem szakadt meg a kapcsolata, műveivel hazai tárlatokon, kiadványokban és aukciókon is találkozhatunk, munkáit múzeumaink őrzik.

A rendkívül izgalmas életmű sokszínűsége azonban itthon kevéssé ismert, felfedezésre vár.

A Kisteremben Árvai Mária kurátori közreműködésével rendezett kiállítás a galéria két termében lesz látható. Az egyik teremben az 1980 és 2000 között készült monokróm reliefeken konstruktivitás és lírai absztrakció ötvöződik, a művész ezeken építészeti elemek felvillantásával külső tereket, épületeket idéz meg. A másik teremben bemutatott, 1970 körül készült olaj-papír munkák bensőséges hangon, erős árnyalatokkal – vörös, fekete és rózsaszín – reflektálnak a ház ősképére, az emberlakta környezet belső tereire.

Anna Mark fiatal korától érdeklődött a néprajz iránt, kötődése a magyar és a francia népművészethez a tárgyak gyűjtésére ösztönözte, az ötvenes évektől kezdve beszerzett különféle szerszámok és eszközök veszik körül otthonában is. Ezek közül látható néhány a kiállításon is – egy kulcs, egy gyalu és két viaszöntő forma.

A Kisterem kiállításával időben párhuzamosan, július 22. és október 23. között Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum rendez átfogó egyéni tárlatot Árnyékok és jelek – Anna Mark retrospektív kiállítása címmel. A Ferenczy Múzeumban Anna Mark nagyméretű gouache-sorozatait, reliefjeit és legújabb munkáit mutatják be, a kurátor Kigyós Fruzsina. Régen nem volt rá alkalom, hogy a művész ennyire különböző korszakaiból láthasson munkákat az itthoni közönség, mint az idén nyáron párhuzamosan futó kiállításokon.

Nyitókép: Anna Mark: Cím nélkül, 1970 (részlet). Fotó: Biró Dávid