A világhírű operaénekes-házaspár Leonora és Manrico szerepében lép a közönség elé Verdi egyik legnépszerűbb operájában, amely koncertszerű keretek közt 2024. február 2-án lesz hallható az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában.

Luna gróf szerelemben és háborúban is a trubadúr-katonatiszt Manrico riválisa. Míg a Leonora kegyeiért folytatott küzdelemben Manrico talál viszonzásra, a harctéren Luna grófnak kedvez a szerencse. A két férfi sorsára azonban drámai hatással van Azucena, aki még csecsemőkorában elrabolta Luna gróf öccsét, hogy a cigányasszony anyjának meggyilkolását a gyermeken bosszulja meg. Manrico anyjaként tekint Azucénára, bár egyre inkább kételkedik, hogy vérségi kötelék lenne köztük. Verdi operája 1853-as bemutatója óta töretlen népszerűségnek örvend, most pedig napjaink leghíresebb operaénekes-házaspárja, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov tolmácsolásában elevenednek meg a legendás szereplők a Magyar Állami Operaház művészeinek és együtteseinek közreműködésével.

Anna Netrebko 2013-ban a Berlini Staatsoperben debütált Leonoraként Gaston Rivero (Manrico) és Plácido Domingo (Luna gróf) oldalán, Daniel Barenboim vezényletével, majd a szerepet egy évvel később a Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmával, 2015-ben pedig a New York-i Metropolitan színpadán is nagy sikerre vitte, utóbbin Dmitri Hvorostovsky (Luna) partnereként. Yusif Eyvazov 2016-ban a Párizsi Operában mutatkozott be Manricóként, ahol Netrebkóval először énekeltek együtt A trubadúrban. A két főszerepben emlékezetes alakítást nyújtottak 2019-ben a Veronai Aréna híres Zeffirelli-rendezésében, legutóbb pedig idén augusztusban, a Buenos Aires-i Teatro Colón félig szcenírozott előadásában álltak együtt a színpadon Leonora és Manrico szerepében.

A két világsztár ugyancsak két nemzetközileg elismert és közkedvelt Kossuth-díjas énekes partnereként lép színpadra, akik a Magyar Állami Operaház kamaraénekesi címének is kitüntetettjei. Luna gróf szerepét Kálmándy Mihály énekli, aki az Opera egyik vezető baritonjaként 1992 óta több tucat alkalommal alakította Manrico riválisát, emellett fellépett vele Athénban, Pekingben, Prágában, Pozsonyban, Poznańban, Varsóban, valamint rangos német, osztrák, olasz és francia fesztiválokon.

Azucenát a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a Veronai Aréna és a Bécsi Állami Operaház ünnepelt énekművésze, Komlósi Ildikó alakítja, aki 2014-ben a szentpétervári Mihajlovszkij Színházban debütált a cigányasszony megformálójaként, az Opera produkciói mellett pedig a Müpában is énekelte a szerepet a Nemzeti Filharmonikusokkal, Carlo Montanaro vezényletével. Az Eiffel műhelyházi est karmestere Denis Vlasenko, nemzedékének legfoglalkoztatottabb orosz dirigense. Az Európában és Ázsiában is népszerű művész a Moszkvai, majd a Szentpétervári Állami Konzervatórium elvégzése óta rendszeresen dolgozik együtt olyan világsztárokkal, mint a Netrebko–Eyvazov házaspár, valamint Vadim Repin, Gyenyisz Macujev, Aida Garifullina, Ildar Abdrazakov, Dmitriy Korchak, Erwin Schrott vagy Vittorio Grigolo.

Az est különleges helyszínéül az Eiffel Műhelyház fogadótereként funkcionáló Mozdonycsarnok szolgál, amely mobil nézőterével csaknem 1000 ültetett néző befogadására képes. A kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező környezetben korábban Mahler VIII. szimfóniája, valamint Beethoven IX. szimfóniája és Fidelio című operájának félig szcenírozott előadása is nagy sikerrel mutatkozott be a közönség előtt, idén novemberben pedig Kodály Zoltán műveiből lesz hallató nagyszabású hangverseny Psalmus100 címmel.

A trubadúr koncertszerű előadásának általános jegyértékesítése 2023. október 26-án 10 órakor indul az Opera honlapján és az Operaház jegypénztáraiban. Az elővásárlás ezt megelőzően két nappal, 2023. október 24-én 10 órától veszi kezdetét, amiben az Opera támogatói, a dalszínház hűségprogramjában Fortissimo szintet elérők, valamint az OperApp mobilalkalmazással rendelkező nézők vehetnek részt. A jegyeket az intézmény dinamikus árazással vezeti be.

Anna Netrebko és Yusif Eyvazov együttműködése a Magyar Állami Operaházzal immár több mint fél évtizedes múltra tekint vissza. 2017 augusztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara működött közre a világhírű házaspár televíziós közvetítéssel kísért, nagyszabású gálaestjén, ezt követően pedig még az év decemberében az Opera szervezésében az Erkel Színházban léptek fel az Andrea Chénier koncertszerű produkciójában. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, a Tosca koncertszerű előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre. 2022 szeptemberében az orosz szoprán zongorás áriaestet adott az Operaházban, majd idén júliusban az Opera Zenekar a VeszprémFesten kísérte a két sztárénekes fellépését.

A képen Anna Netrebko és Yusif Eyvazov. Fotó: Berecz Valter