Hieronymus Bosch egyedülálló művészete halála után több mint ötszáz év elteltével is számos megoldatlan rejtélyt tartogat. A tizenegy bemutatott Bosch-festmény a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki.

A múzeum a gondosan válogatott csaknem kilencven műalkotással kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti és rejtélyekkel telített módon fogalmazott meg a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése.

A kiállítás célja Bosch világának megelevenítése, a késő középkor szellemi és vizuális kultúrájának megidézése az emberi létezésről alkotott elképzelések bemutatásával.

A művész saját kezű festményei és rajzai mellett az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók lesznek a július 17-ig nyitva tartó Menny és pokol című tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világban is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik.

Nyitókép: Gyönyörök kertje, a középső tábla részlete. Forrás: Wikipédia