Hetedik alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára. Minden előadás egy-egy érdekes szeletét mutatja meg a nemzetközi és hazai táncéletnek, trendeknek.

DTM_Tájképek_fotó-Dusa_Gábor.jpeg
Részlet a Duna Táncműhely Tájképek című előadásából. Fotó: Dusa Gábor

Kozma Attila, a Miskolci Balett és a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál művészeti vezetője idén is színes programot állított össze a miskolci tánckedvelő közönségnek. A fesztivál a hagyományokhoz híven idén is kiállítással indul. Éder Vera és Gálos Mihály Samu fotókiállításán, mely a Silent Bodies címet kapta, a Miskolci Balett táncművészei lesznek láthatók, akik már több mint tíz éve tesznek kísérletet arra, hogy némán, szavak nélkül, csupán a testükkel meséljék el a nézőknek a mondanivalójukat.

A hazai táncélet legkülönbözőbb képviselői mellett idén Olaszországból a Nuovo Balletto Di Toscana, azaz a Toszkán Balett érkezik Miskolcra.

„Régóta figyelem már ezt az együttest, nagyon izgalmasan és szépen fogalmazzák meg a táncművészetet, és úgy gondoltam, hogy a Bajadér című előadásuk – mely nagyon szép képi világgal és persze kiváló technikával dolgozik – tökéletesen passzol a Horizonthoz” – mondta Kozma Attila.

Testbe zárt ima-fotó-Zimázs_fotó.jpg
Jelenet a Testbe zárt ima című előadásból. Fotó: Z'imázs

Horváth Renátó táncművész neve talán már senkinek sem idegen a táncéletben. Lassan öt éve, hogy épp egy miskolci táncpróbája alkalmával egy váratlan betegség következtében nyaktól lefelé egyik napról a másikra lebénult, azóta is kerekesszékhez van kötve. Az ifjú táncművész azonban nem adja fel a küzdelmet, orvosi kezelései mellett pedig a táncszínpadon, táncművészek segítségével meséli el történetét.

„Renátó több előadásunkban is szerepelt: Casablanca, Álom luxuskivitelben, Üvöltő szelek. Épp az utóbbi egyik próbáján történt a sajnálatos eset, melynek következtében lebénult. Csoda, ahogyan Renátó véghezviszi és viseli ezt a sorsot emberként és művészként egyaránt. Rettentően tisztelem őt azért, hogy van bátorsága ahhoz, hogy elmesélje ezt a történetet a csapatán keresztül a Testbe zárt ima című előadásban. Fontos megjegyezni, hogy ők egy új társulat a hazai táncéletben, és azt gondolom, érdemes lesz rájuk figyelni” – hangsúlyozta a művészeti vezető.

Tókos Attila Harangozó Gyula-díjas, Junior Prima díjas táncost A tatárok Magyarországban című előadás koreográfusaként már megismerhette a miskolci közönség, most pedig táncművészként is láthatják őt a nézők.

„Attila alapvetően a néptánc közegéből érkezik, de a Tranzdanzzal való közreműködésben Kovács Gerzson Péter koreográfiájával valami igazán különlegeset hoztak létre a Hermész című előadásban, ahol elsősorban a kortárs tánc lesz előtérben. Attila sokoldalúsága, dinamikája, erős színpadi jelenléte is eredményezi, hogy ez ma az egyik legizgalmasabb produkció Magyarországon” – méltatta az előadást Kozma Attila.

A fesztivál idén is a Miskolci Balett bemutatójával indul. A szerelem hatalma címet kapta a táncelőadás, mely Héloïse francia apátnő és Abélard, a messze földön híres tudós pap egymásra találásáról, majd a kor dogmái miatt bekövetkező tragikus elszakítottságáról szól.

„Héloïse Abélard-ral folytatott levelezése a világirodalom leghíresebb szerelmi vallomásai közé tartozik. Ez a középkori történet tele van érzelmekkel, árulással és sírig tartó ragaszkodással. Az idei évadot a társulat az Anyegin színpadra állításával kezdte, melyben szintén a világirodalom egyik legszebb szerelmi vallomása hangzik el, néhány éve pedig a síron túl is tartó szerelem az Üvöltő szelek-előadásban már szintén megjelent a Miskolci Balett repertoárjában. Úgy gondolom, hogy méltón illeszkedik majd a sorba ez a történet is, melynek a premierje a Horizont nyitónapján lesz.”

GGTE-AhogyTetszik.Marialaura Savino-Varga Dániel_fotó Gál Gábor.jpg
Jelenet az Ahogy tetszik című előadásból. Fotó: Gál Gábor

A GG Tánc Eger egy Shakespeare-művet hoz: az Ahogy tetszik újratöltve lesz látható az előadásukban, a Duna Táncműhely a Tájképek című előadást hozza el, melynek különlegessége, hogy nem csupa fiatal, hanem már idősebb táncművészeket köszönthetnek a nézők a színpadon.

Az Artus – Goda Gábor társulata – izgalmas összművészeti produkcióval készül, Kozma Johanna és Bali Boglárka fiatal alkotók legújabb előadásukat hozzák el Miskolcra, valamint a zárónapra gálaműsorral készülnek, melyet Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas és Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetőjének kezdeményezésére szerveznek a tánc világnapja alkalmából. A Hazai pálya című gálaműsoron a táncélet azon megkerülhetetlen helyi szereplői vesznek részt, akik Miskolcon és regionális hatókörrel végzik áldozatos munkájukat a táncművészetért és a táncoktatásért. Meglepetésvendégként csatlakozik hozzájuk a belgrádi szerb Nemzeti Táncalapítvány és Balettiskola csapata is.

Bősze Ádám zenetörténész és Megyeri Léna tánckritikus ismeretterjesztő előadás-sorozata idén a Keresd a nőt! címmel érkezik Miskolcra, ahol az előadók azt vitatják meg, hányféle szerepben vannak jelen a nők a zene- és tánctörténetben. A Közép-Európa Táncszínház is Miskolcon vendégeskedik, ők a Kócbaba című gyerekelőadásukat hozzák el, amelyet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Halász Judit dalai inspiráltak.

A Horizont fesztivál részletes programja itt található.